Frivilliga krafter viktig resurs för kommunen

Av
Emma Brännman

SKURUP. Som första kommun i Skåne har Skurups kommun ingått en överenskommelse med Frivilliga automobilkåren i Malmö. Det ger Skurups kommun möjlighet att anropa förare för transporter och logistik för användning vid större räddningsinsatser, samhällsstörningar och under höjd samhällsberedskap.

Skulle en kris uppstå i kommunen kommer frivilliga krafter att vara en viktig resurs för att kunna hantera den uppkomna situationen.

Frivilliga automobilkåren kan komma att göra insatser som evakuering av personer, transporter och omflyttningar av förnödenheter och sjukvårdsmateriel, transporter av personal för myndighetsbehov. De kan också komma att kallas in för att tillgodose behovet av transportkapacitet på väg och i terräng, personal vid större olyckor och samhällsstörningar, planering inför och under höjd beredskap samt för transport- och logistikplanering med personer med särskild förarkompetens för lätta eller tunga hjulfordon och bandfordon.

– Att ha detta samarbete gör att vi har extra personella resurser om en kris uppstår, och där vi har ett behov av att kunna transportera människor, säger kommunens säkerhetschef Malin Ekblad i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen som tecknas kommer till att börja med vara under tre år.

Publicerad 08 June 2018 08:17

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag