Österlen lyser starkt i solenergitävling

Två av tre finalister från Österlen

Av
Markus Celander

YSTAD. Österlens Lastvagnar AB, ett dotterbolag till Ystadföretaget AB Bil Bengtsson, samt kommunala Ystads Energi AB, är två av de tre finalisterna i Skåne Solar Award.

Det är ett pris som instiftats för att öka intresset hos arkitekter och byggföretag för att installera solenergianläggningar i nya och befintliga byggnader. Priset delas ut årligen av Solar Region Skåne som är en ideell förening med syftet att främja ökad användning av solenergi i Skåne genom utbildningar, seminarier, mässor och andra evenemang.

Motiveringen för Österlens Lastvagnar AB lyder: ”Österlen Lastvagnar AB har med genomförd installation visat på ett långsiktigt och brett miljöengagemang där solenergi är en bra pusselbit i en större helhetslösning. Den nyinstallerade solcellsanläggningen på Industrigatan i Tomelilla producerar ungefär hälften av företagets förbrukade el.”

För Ystad Energi AB heter det: ”Ystad Energi AB, Fjärrvärme har i samband med uppförandet av Ystad Arena lyckats att på ett nyskapande och innovativt sätt visa att solenergi kan fungera som en potentiell del av fjärrvärmesystem, genom installation av högpresterande solfångare i kombination med en väl fungerande styranläggning.”

Tredje finalisten är ett villabygge i Hässleberga, Genarp, där solenergi inkluderats i byggskedet ”…på ett estetiskt tilltalande sätt. Den nyproducerade villan med dess integrerade solcellsanläggningen, vilken även fungerar som tätskikt, är en inspiration för andra fastighetsägare.”

Priset delas ut under Skånes Energiting tisdagen 19 juni i Malmö.

Publicerad 08 June 2018 07:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag