25-årig Staffanstorpsbo döms till fängelse efter vansinnesfärd

SIMRISHAMN/ STAFFANSTORP.

Två och ett halvt års fängelse och skadestånd. Så lyder domen för den 25-årige Staffanstorpsbo som under påskafton skadade två poliser efter en biljakt på riksväg 11 mellan Simrishamn och Gärsnäs.

Av
Lena Karlsson

Grovt våld mot tjänsteman, grov misshandel, grov vårdslöshet i trafik, försök till grovt våld mot tjänsteman, försök till grov misshandel och olovlig körning. Listan är lång på de brott som 25-åringen dömdes till i Ystads tingsrätt den 28 maj.

Det var natten till påskafton den 31 mars som en polispatrull försökte stoppa en bil som framfördes på ett vårdslöst sätt på väg 11 mellan Gärsnäs och Simrishamn. Bilen fortsatte dock att köra i upp till en hastighet på 200 kilometer i timmen.

Han körde även in i ett villakvarter i Gärsnäs. Där prejades han av polisen. Men då polisen gick ur bilen för att gripa honom körde han vidare på väg 11 mot Simrishamn. Ännu en polispatrull började jaga bilisten som körde flera varv in i Simrishamn i hög hastighet.

Efter två prejningsförsök gav polisen honom order att stiga ur bilen. Men trots tre varningsskott valde han att köra vidare. Förövaren greps senare på kvällen och har sedan dess suttit häktat fram till att domen föll.

Två poliser skadades. Så utöver fängelse ska 25-åringen betala skadestånd på sammanlagt 45 000 kronor till de två poliserna.

Under förhandlingarna erkände han att han gjort sig skyldig till olovlig körning men hävdar att han inte har haft uppsåt att skada någon av poliserna. Tingsrätten gjorde dock en annan bedömning och menar att han förhållit sig helt likgiltig till att poliserna kunde komma till skada av hans agerande. Rätten menar också att ”integritetskränkningen gått långt utöver vad en polisman i tjänst måste anses ha beredskap för.”

En anledning till att han döms till fängelse och inte till skyddstillsyn med föreskrift om deltagande i programverksamhet är att han har återfallit i brottslighet.

Sedan tidigare har han dömts för bland annat människorov, narkotikabrott, misshandel, grov stöld, våldsamt motstånd och utpressningsförsök. Sedan den 20 mars har han en dom på två och ett halvt år som ännu inte vunnit laga kraft.

Publicerad 05 June 2018 09:32

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag