Opera ger närkontakt med druider och romare

YSTAD.

Malmöbaserade Operafabriken har premiär för sin uppsättning av Norma på Ystads Teater senare i sommar. Det är ett internationellt samarbete där starka känslor och komplicerade karaktärer lyfts fram i musik och regi.

Av
Markus Celander

Fria kammaroperagruppen Operafabriken sätter upp sin åttonde föreställning i sommar, Vinzenco Bellinis ”Norma”, som utspelar sig i det antika Gallien under ockupation av romarna.

En utmaning, konstaterar Leena Malkki som gör titelrollen som druidöversteprästinnan Norma – både vad gäller tekniken, bel canto (en avancerad sångstil) och den komplicerade karaktären.

– Norma är en stark ledare och en mor med såväl goda som dåliga sidor men med en hjältesida som tar över efter hand.

Regissören Anelia Kadieva Jonsson betonar föreställningens starkt känslomässiga och djupt psykologiska uttryck – något som framträder tydligare i det mindre formatet På Ystads Teater.

– De flesta associerar Norma med stor opera och stor kör. Men karaktärernas starka känslor lämpar sig för kammaropera då publiken kommer nära inpå och djupt in, konstaterar hon.

Även dirigenten, tysken Jochen Heibertshausen, betonar känslan och det organiska uttrycket i operan och berättar angående det om inspirationen han får från legendariske dirigenten Wilhelm Furtwängler, i vars anda han vill arbeta.

– Ariorna har väldigt avskalade arrangemang. Vi förlorar inte någonting på det lilla formatet. Visst kan vi förlora vissa instrument, men inte effekten av det vi vill nå.

Ledare för musikerna är den italienske violinisten Gian Marco Sanna, som även är omtalad för sitt The Geminiani Project, med syfte att återge musik i den ursprungliga stämningen, 432 hertz, i stället för dagens 440. Även Norma, skriven år 1831, kommer att framföras på 432 hertz i Ystads Teater.

– Det innebär att musiken återfår sitt ursprungliga väsen. Att spela 432 hertz innebär en stor skillnad och forskning visar att människor finner det mer avkopplande, säger han.

Norma spelas på Ystads Teater den 27 och 29 juli.

Publicerad 22 May 2018 07:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag