Ny samverkan för Hanöbuktens framtid

SIMRISHAMN. För att komma åt miljöproblemen i Hanöbukten krävs samarbete. Idag lanseras ett nytt nätverk mellan åtta kustkommuner för att jobba med utmaningarna som finns. Bromölla, Karlshamn, Karlskrona, Kristianstad, Ronneby, Simrishamn, Sölvesborg och Ystad går samman och syftet är att få kommuner, akademi, näringsliv och idéburen sektor att arbeta tillsammans för att lösa miljöproblemen i Hanöbukten och södra Östersjön och stärka samhällsutvecklingen i regionen.

Första träffen arrangeras idag på Marint centrum i Simrishamn och förutom kommunföreträdare finns representanter från Lunds universitet och från havs- och vattenmyndigheten på plats. Dagen avslutas med studiebesök på Stengårdens reningsverk som just nu byggs om för ha en vattenrening i framkant. Därefter är tanken att nätverket ska samlas två gånger om året för att diskutera aktuella frågeställningar.

– Vi insåg väldigt snabbt att frågor som rör vatten, hav och kustsamhällenas utveckling är högt prioriterade i alla kommunerna och att vi kan nå längre i vårt arbete om vi lär av varandra och samverkar, säger Diana Olsson, kommundirektör i Simrishamn och initiativtagare till det nybildade nätverket i ett pressmeddelande.

Publicerad 21 May 2018 10:38

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag