Johan Glans får årets Piratenpris

VOLLSJÖ. Johan Glans är årets Piratenpristagare och den trettionde i ordningen. Med blyg uppsyn tog han emot nomineringen inför Vollsjöbor och press.

Komikern Johan Glans tilldelas årets Piratenpris av Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet i Vollsjö. Han är den trettionde pristagaren men inte den första komikern. Nu hamnar han på samma lista som bland andra Hans Alfredsson (1990), Eva Rydberg (1993), Claes Eriksson (2013), Gösta Ekman (2014) och Lasse Åberg (2015).

Det är med blyg uppsyn som han kliver ut genom den röda dörren till Pumphuset i Vollsjö under måndagen.

– Stand up comedy bryr jag mig inte om men att hålla tacktal blir jag nervös av. Jag har druckit mängder med vatten i pumphuset och där fanns ingen toalett så nu börjar det bli akut, säger Johan Glans till Lokaltidningen efteråt.

"För att ha upphöjt igenkänningskomiken till en egen konstart, där han med lika delar spontanitet och eftertanke belyser tillvarons absurditeter" lyder juryns motivering och dagens händelse måste klassas som en sådan absurditet. Men trots den lite märkliga situationen är Johan Glans uppenbart stolt.

– Det är en enorm boost för självförtroendet. Jag känner mig sedd och uppskattad, säger Johan Glans som precis avslutat en två år lång turné med den egna föreställningen "World Tour of the World".

Med Johan Glans hoppas Piratensällskapet att en yngre publik ska upptäcka Fritiof Nilsson Piratens verk.

– Utnämningen gick smidigt, vi enades vid vårat första och enda möte. Johan är väldigt omtyckt och en god komiker, säger Peter Danielsson, från Piratensällskapet och fortsätter:

– Dessutom är han relativt ung och vi ville gärna ha en pristagare som kan attrahera en yngre publik att upptäcka Piraten.

Men på den punkten finns en del arbete kvar att göra. Peter Danielsson hade svårt att få tag på Johan Glans då hans agent, född på 1990-talet i Stockholm, fått tydliga riktilinjer om att inte släppa fram några knäppskallar. Agenten tvekade således när hon fick ett samtal från Piratensällskapet.

Men Johan Glans är välbekant med den skånske författaren och fastnade för Fritiof Nilsson Piraten redan som 13-åring när han läste "Bombi, Bitt och jag". Och han bär fortfarande med sig ett Piratencitat som vägledning för sitt eget arbete. Att "en god berättares bästa egenskaper är förakt för sanningen och en djup respekt för det sannolika".

Har du något eget smultronställe här i Piratenland?

– Nu är det här pumphuset mitt nya favoritställe. Jag kommer att ta mina barn hit och säga att här satt pappa instängd.

Den 16 juli tar Johan Glans emot priset på 100 000 kronor under Piratendagen på Kivik.

Publicerad 21 May 2018 14:43

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag