Färdtjänsten blir 900 000 kronor dyrare

SJÖBO.

Kostnaderna för färdtjänsten i hela sydöstra Skåne kommer att bli betydligt dyrare under nästa år. För Sjöbo rör det sig om en kostnadsökning med omkring 900 000 kronor.

Det är i ett remissvar till Region Skåne, som alla SÖSK-kommuner skrivit under, som kritik framförs kring att kommunerna inte anser att de hunnit komma överens med Region Skåne om finansieringsmodellen.

Enligt Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo kommun, handlar det om att kommunen inte har någon möjlighet att säga varken ja eller nej till det förslag som Region Skåne lagt fram.

– De har tagit på sig kostnader som vi inte har någon möjlighet att ta ställning till. Enda sättet är att gå ur avtalet, men det skulle inte heller vara en bra lösning, säger han.

Det var 2012 som Sjöbo kommun, tillsammas med 22 andra skånska kommuner, gick in i ett avtal med Region Skåne som bedriver färdtjänsten. Men för två år sedan upptäckte man att kostnaden blivit skev.

– Det visade sig att det kostnaderna för färdtjänsten hade ökat i sydöstra Skåne, vilket innebar att norra Skåne betalade för mycket.

Nu har Region Skåne kommit fram till nya priser för SÖSK-kommunerna – och för Sjöbos del blir kostnadsökningen mellan 2018 och 2019 900 000 kronor.

– Det är en markant ökning mellan två år, säger Magnus Weberg.

Finns det planer på att gå ur avtalet?

– I nuläget vill jag inte säga något om det. Vi har fått en remiss och har svarat på den. Vi får ta ställning till det beroende på vad Region Skåne svarar, säger Magnus Weberg.

Publicerad 21 May 2018 06:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag