Ystad landets tredje bästa småstadskommun

"Vi blir peppade att spänna bågen ännu mer"

YSTAD.

För fjärde året i rad granskade branschtidningen Dagens Samhälle landets kommuner. I år var Ystad, Skövde och Varberg finalister i kategorin småstad / landsbygdskommun. Ystad slutade på tredje plats av totalt 136 kommuner i samma kategori.

Av
Markus Celander

I ett pressmeddelande säger kommunalråd Kent Andersson (S) att en tredjeplats i Årets Superkommun inte känns som en förlust.

– Tvärtom blir vi peppade att spänna bågen ännu mer.

Eva Bramsvik Håkansson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, beskriver det som hedrande att Ystad var nominerad till Årets superkommun.

– Vi känner faktiskt det som en vinst att veta att omvärlden upplever att Ystad är en attraktiv och expansiv kommun.

Dagens Samhälle har analyserat data från vitt skilda kommunala områden för att ta reda på vilka kommuner som har haft en bra utveckling de senaste åren och vilka som står särskilt väl rustade inför framtiden.Inför varje ny upplaga av superkommunerna har modellen utvecklats. Den här gången har kartläggningen varit ambitiösare än någonsin enligt Dagens Samhälle; totalt 75 olika parametrar har vägts in.

Vann gjorde Varberg, följd av Skövde.

Beskrivningen av Ystad lyder:

”Sveriges näst sydligaste kommun hamnar långt upp i vår rankning. Ystad gynnas av sitt läge i en dynamisk region, med goda kommunikationer till såväl Malmö och Köpenhamn som Polen. I undersökningen plockar Ystad också poäng på bra skolresultat och genom hög attraktivitet. Man håller sig även framme i kategorin kultur och fritid, där bland annat storsatsningen på Ystad Arena sticker ut – 18 000 nya kvadratmeter för äventyrsbad, event och idrott.”

Publicerad 17 May 2018 11:00