Villapriserna nedåt i Ystad

"Vad vi ser är en normalisering av marknaden"

YSTAD.

Villapriserna i Ystads kommun sjönk 12 procent senaste året. Men någon bostadsbubbla som spricker vill inte Erik Roslund, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i Ystad, prata om.– Vad vi ser är en normalisering av marknaden, säger han.

Av
Markus Celander

I Ystad steg villapriset åren 2012–2017 med hela 45 procent. Kvartalssiffrorna från Svensk Mäklarstatistik för februari till april i år, som visar minus 12 procent jämfört med motsvarande tid i fjol, innebär den svagaste prisutvecklingen på årsbasis på sex år.

Att det sker nu är inte helt oväntat, menar Erik Roslund.

– Det finns en rad faktorer som påverkar marknadens förväntningar som det skärpta amorteringskravet nyligen och pratet om att Riksbanken eventuellt ska höja räntan senare i år. Dessutom är det valår, och både köpare och säljare avvaktar vad politikerna ska besluta om till exempel ränteavdraget.

– Men personligen har jag svårt att se att man samtidigt höjer räntan och sänker ränteavdraget. Minus 12 procent låter värre än det är, jag har en positiv känsla och ser fram emot nästa kvartalssiffror.

Inte heller Gustav Göransson, fastighetsmäklare på Mäklarna Ekström, tycker att det är någon dramatisk sak så länge räntan är fortsatt låg – nu ligger den på minus 0,5 procent.

– Dessutom brukar försäljningen dippa lite under vinterhalvåret, påpekar han.

Försäljningen av bostadsrätter senaste året ligger stabilt i kommunen.

– Men jag kan tänka mig att den marknaden kommer att mättas något eftersom flera bostadsbyggen snart står klara, vid Fridhemsgatan färdigställs andra etappen, och så är där Malmövägen och Trädgårdsstaden, säger Gustav Göransson.

FAKTA. Totalt såldes 261 villor i Ystad kommun det senaste året med snittpriset cirka 3 miljoner kronor, vilket innebär en prisutveckling på minus 12,1 procent. För hela Skåne är motsvarande siffra en prisökning på 3 procent. Under samma tid såldes 392 bostadsrätter i Ystad, med genomsnittspriset 1,4 miljoner kronor, vilket är en prisökning på 6,7 procent.

Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Publicerad 16 May 2018 16:00