Operasångerska får en halv miljon

Av
Markus Celander

YSTAD. Sixten Gemzéus musikstipendium delas ut för andra året i rad till en begåvning och framtidsnamn inom svensk musik. I år är det operasångerskan Christina Nilsson som tilldelas stipendiet. Hon föddes 1990 i Ystad men flyttade till Stockholm i samband med studier vid Lilla Akademiens musikgymnasium. Därefter har hennes liv kantats av olika utbildningar vid bland annat Vadstena folkhögskola och Operahögskolan i Stockholm, där hon avlade en masterexamen 2017. Hon har uppträtt i flera operauppsättningar bland annat i Lyon och vid Stockholmsoperan där hon under våren 2018 gör succé i titelrollen i Aida och har rosats av både kritiker och publik.

Stipendiet uppgår till 500 000 kronor och är därigenom Sveriges största musikstipendium.

– Vi är väldigt glada att kunna tilldela stipendium till en av Sveriges mest lovande och lovordade operasångerskor i modern tid. Christina älskar operamusik och operadramatik och kan förmedla de stora känslorna som få andra och vi hoppas att stipendiet kan göra att Christina fortsättningsvis kan sprida sin röst över Sverige och världen, säger Gålöstiftelsens generalsekreterare Ingemar Persson.

Christina har tidigare fått flertalet stipendier, bland annat Jenny Lind-stipendiet och Birgit Nilsson-stipendiet. Senast 2017 vann hon the Renata Tebaldi International Voice Competition.

En större prisceremoni kommer att hållas i Rikssalen på slottet den 30 september i samband med Musik på Slottet. Statyett och diplom med motivering kommer att delas ut av Prinsessan Christina.

Publicerad 15 May 2018 12:00