Nu släpper de lös läderlappen igen

"Denna gång tar vi ut svängarna rejält"

YSTAD.

Sommarens operett med Kammaropera Syd blir en favorit i repris. Men till skillnad från originalet som utspelar sig i Wien i slutet på 1800-talet är handlingen nu flyttad till Ystad år 1769.– När vi gjorde Läderlappen första gången 2015 vågade vi inte riktigt ta ut svängarna. Det gör vi verkligen nu, säger sopranen Laine Quist.

Av
Markus Celander

2015 tog Laine Quist och tenoren Rickard Söderberg över som konstnärliga ledare för Kammaropera Syd. Samma år satte de upp Johan Strauss den yngres Läderlappen på Ystads Teater, som sedan dess är Kammaropera Syds fasta scen. Därefter har de på denna teater under Quists och Söderbergs ledning gett Glada Änkan och Teaterhotellet och nu alltså åter Läderlappen.

Deras Läderlappen från 2015 låg nära originalet, men sedan dess har självförtroendet vuxit och nu tar de ut svängarna rejält, berättar Rickard Söderberg, som ändrat och lagt till i manus.

– Nu gasar vi på. Vår Läderlappen utspelar sig i Ystad där kronprins Gustav, den blivande Gustav III, arrangerar en maskeradbal. Alla personerna på scen föreställer personer som funnits på riktigt och rörde sig här i trakterna på den tiden.

Handlingen är alltså flyttad bakåt i tiden, men framåt vad gäller originalets mossiga kvinnosyn, säger Rickard Söderberg.

– Operett som den var då på 1800-talet var ganska gubbig. All sexism har vi med spolat bort med högtryckstvätt, inget av den där skiten är kvar.

Att handlingen är förlagd till 1700-talet innebär att de medverkande är milt uttryckt utspökade, förklarar Laine Quist.

– Ofta när man ser filmer som utspelar sig under den tiden är det väldigt tillrättalagt och adeln ser fräsch och snygg ut. Men vårt 1700-tal är inte så tillrättalagt, egentligen såg de inte riktigt kloka ut på den tiden. De smorde in ansiktet med smink som innehöll arsenik, av vilket de fick stora utslag som de dolde med ännu mer smink och de tvättade sig aldrig utan hällde bara på ny parfym, säger Laine Quist.

Laine Quist och Rickard Söderberg i sommarens Läderlappen.

Laine Quist och Rickard Söderberg i sommarens Läderlappen. Foto: Andreas Paulsson

För varje år har Kammaropera Syds produktioner vuxit och blivit omtalade – denna sommar medverkar flera proffssångare från den svenska operaeliten, och Rickard Söderberg nämner namn som Karolina Andersson, Maria Streijffert, Jakob Högström, Anton Ljungqvist, Susanne Resmark, Susanna Stern, bland andra.

– De har själva kontaktat oss och bett om att få vara med. ”Javisst”, har jag sagt varje gång och så har jag ändrat i manus för att få in även dem i handlingen, säger Rickard Söderberg.

De börjar inte repetera på scen förrän en vecka innan premiär, och Laine Quist säger med ett skratt att hon hoppas att alla får plats på scen efter Rickards alla nya karaktärer han skrivit in i handlingen. efterhand.

"Egentligen såg de inte riktigt kloka ut på den tiden"

Kammaropera Syd får inget stöd från regionen, den enda hjälp de får är att Ystad kommun ger dem lite rabatt på hyran för Ystad Teater.

– Våra kolleger ställer upp billigare men vi försöker betala dem så mycket vi kan. Allting hänger på våra biljettintäkter och det försöker vi portionera ut så rättvist och bra vi kan, säger Laine Quist.

Publiktrycket är stort så därför har de utökat antalet föreställningar till tolv stycken. Det är vad de mäktar med på den korta tid de spelar Läderlappen, förklarar Laine Quist.

– Detta gör vi på vår semester och vi måste ju också få hinna vara lediga lite innan sommaren är slut.

Ni är båda erfarna, känner ni fortfarande av några nerver innan premiären?

– Ja absolut, säger Laine Quist.

– Rickard har ju skrivit om en massa och det är pirrigt att tänka hur det funkar och hur det blir emottaget. Detta är ju operett i farsanda och vi vill att folk ska skratta, att de ska gå därifrån med ett leende. Jag gjorde ju samma roll, som Rosalinda, 2015 också men det är ju några år sedan och jag har gjort tusen grejer sedan dess, så det blir lite nytt ändå.

– Sedan är där mycket runt omkring att tänka på – har vi ordnat sovplatser åt alla, har de fått sommarkort så att de kan ta sig fram och tillbaka?

Sköter ni allt det också?

– Ja, säger Rickard Söderberg. Vi gör allt.

"Jag får gåshud bara av att prata om det"

Laine Quist beskriver Ystads Teater som en av Sveriges finaste teaterscener.

– Scenen är inte så stor men den passar oss perfekt när vi gör operett i det här mindre formatet. Vi kommer nära publiken och det känns intimt.

Rickard Söderberg håller med och tillägger att det även finns ett antikt maskineri under scenen.

– Det är från 1894, och vi ska använda det i sommar för första gången på flera decennier. Jag får gåshud bara av att prata om det. Det är helt människodrivet, så just nu letar vi efter människor som vill ha ett annorlunda sommarjobb och driva maskinerna. Vill man hjälpa till med det så kontakta Ystads Teater.

Läderlappen har premiär på Ystads Teater den 29 juni klockan 19. Tolv föreställningar ges, den sista den 8 juli. Musiken är skriven av Johan Strauss den yngre, och operetten uruppfördes 1874 i Wien.

Publicerad 15 May 2018 07:00