Före detta gängkriminell hjälper unga med missbruksproblem

SKURUP/MALMÖ.

Sam Ho har 20 år av kriminalitet och missbruk bakom sig. För sex år sedan gjorde han en helomvändning och i dag hjälper han unga att inte hamna där han en gång var.

– När jag muckade från ett fängelsestraff 2012 kände jag att jag inte orkade längre. Jag har varit kliniskt död av heroinöverdos två gånger och jag har gjort hemska saker som gängkriminell, som jag än i dag ångrar. Jag sov på gatan, i trappuppgångar och offentliga toaletter under 1,5 år. Jag har sex domar och jag har varit på behandlingshem flera gånger. Men jag vill visa att det går att förändras hur djupt man än har sjunkit, säger han.

Som 13-åring började han med lättare droger och småbrott, något som snabbt eskalerade.

– Det blev tyngre och tyngre droger och grövre brott. Det brukar jag säga till ungdomarna som jag hjälper, att jag har varit där och jag har facit i handen.

När Sam Ho var 16 år åkte han fast för sitt första rån.

– Men jag fick ingen hjälp. Och så är det för många. Ofta får man vänta för länge på hjälp, både när det gäller behandlingshem och fängelse, och det är något som jag försöker lyfta i mitt arbete med myndigheter, säger han.

Under ett år tillhörde han ett kriminellt gäng.

– Det innebar att jag måste göra vissa saker och att jag skadade många människor. Att gå med i gänget var mitt livs största misstag. Jag var en helt annan människa då än jag är i dag. För några år sedan bad jag många av mina offer om ursäkt, säger han.

"Jag har gjort hemska saker som gängkriminell och jag skadade många människor"

När Sam Ho muckade 2012 träffade han en tjej som han snabbt flyttade ihop med. Efter tre månader fick han jobb som städare.

– Jag gick upp jättetidigt och städade 70–80 toaletter om dagen. Man måste ha en fast punkt, som bostad och jobb, för att lyckas bryta med sitt gamla liv. Jag brukar säga att 90 procent faller tillbaka, så dålig är statistiken när man muckar från fängelset. Man har inget, det enda som man har är gamla vänner. Eftervård är jätteviktigt, även efter att ha varit på behandlingshem, där siffran för återfall också är jättehög.

Efter 1,5 år började han jobba med ungdomar på öppenvård, eftersom det behövdes någon som kunde nå fram till dem. I samma veva startade han Projekt X, där han under tre år hjälpte unga med problem med missbruk och kriminalitet. Han har nyligen startat Länken ut, som är arbetsinriktad missbruksrehabilitering. Länken ut finns i Kävlinge, och ska även starta i Malmö.

– Vi sysslar med eftervård och är ett komplement till andra behandlingar. Många stampar på samma ställe. När jag fick ett jobb slutade jag med missbruket, säger han.

"Jag har sex domar och har varit på behandlingshem flera gånger"

Sam Ho arbetar heltid på Lykkebo HVB-hem i Skurup, som biträdande verksamhetschef. Han fortsätter också att hjälpa unga med missbruksproblem och kriminalitet.

– Jag jobbar mycket med unga som fortfarande bor hemma. Föräldrarna når ofta inte fram för de står för nära och de unga har redan byggt upp en mur mot myndigheterna. Istället behövs en utomstående med erfarenhet.

Förutom täta samtal med den unga personen, försöker han medla mellan föräldrar och barn.

– Det är viktigt att föräldrarna förstår vad ett missbruk innebär. Hur starkt suget är för en missbrukare. Rådet är ofta att slänga ut barnet, men det är helt fel. Då kommer de i kontakt med tunga missbrukare, säger Sam Ho.

Hade dina föräldrar kunnat göra något annorlunda när du var ung för att förhindra ditt missbruk och kriminalitet?

– Nej, i den åldern är kompisar viktigast. Man lyssnar inte på sina föräldrar för att de står en så nära, istället stöter man bort dem. Jag var en jättelugn kille med bra betyg, men i högstadiet vände det helt. Att jag började med droger berodde på nyfikenhet och okunskap.

Hur orkar du?

– Jag är rätt sliten för sådant här tar jättemycket energi . Men jag älskar att hjälpa människor och redan som missbrukande 20-åring visste jag att jag ville hjälpa andra. Och jag vet att det går att förändras.

Publicerad 10 May 2018 07:30