Nolltolerans mot brott på Trafikterminalen

SJÖBO.

Trafikterminalen är den plats i kommunen som flest upplever som otrygg. Kommunens nya målsättning är nolltolerans mot brott på platsen och ett första steg blir patrullerande väktare.

Efter polisens årliga trygghetsmätning stod det klart att resecentrum är det område i kommunen där flest känner sig sig otrygga. Dessutom visade det sig att det på och kring trafikterminalen upprättats 18 anmälningar om brott hos polisen de senaste tolv månaderna.

Nu ska området göras tryggare. Lokala brottsförebyggande rådet har satt upp en målsättning med nolltolernas mot brott kring terminalen.

Det första steget blir ordningsvakter. Under en prövoperiod på sex månader kommer ordningsvakter att röra sig i området 15 timmar i veckan, det fattade kommunstyrelsen beslut om i tisdags. Dessutom kommer kommunens fältsekreterare, tillsammans med polisen, att förlägga en del av sitt arbete dit för att på så sätt skapa större trygghet.

Som vanligt när det handlar om anmälda brott finns det ett mörkertal att förhålla sig till. Magnus Weberg (M) tror att brottsstatistiken, i och med ordningsvakter, till en början kommer att öka något. Det beror på att mildare brott, som exempelvis skadegörelse, kommer ordningsvakterna i större utsträckning att rapportera in, tror Magnus Weberg (M).

– Sen kommer det att minska, det är vår förhoppning, säger Magnus Weberg (M).

Kommunen ansöker nu om tillstånd hos länsstyrelsen för att utöka kameraövervakningen av området, som i dag bara har kameror inne i väntsalen. Nu är kommunens önskan att även ha möjlighet övervaka utemiljön. Om kameraövervakningen kommer på plats är tanken att ordningsvakter därefter inte ska behövas, berättar Magnus Weberg (M).

Publicerad 09 May 2018 11:19