Tanja delade ut glasögon till behövande

Optikerassistent bytte Ystad mot Peru

YSTAD.

Tanja Håkansson, optikerassistent i Ystad, kom nyligen hem från biståndsorganisationen Optiker utan gränsers hjälpresa till Peru.– Många äldre hade väldigt dålig syn och några var nästan blinda. De började gråta när de fick på sig glasögonen, säger hon.

Av
Markus Celander

Under nio dagar i april har hon och sex kollegor rest runt med tusentals glasögon i bagaget för att hjälpa människor med synundersökningar och glasögon.

Resan till Peru resulterade i 2043 synundersökningar och 3390 utdelade glasögon, vilket ger bättre förutsättningar för många peruaner att klara sitt arbete och gå i skolan.

– Det var fantastiskt, både tuffare och mer givande än vad jag trodde. Man hade velat prata mer med alla vi träffade, men vi behövde vara snabba för att hinna hjälpa så många som möjligt under tiden vi var där, säger Tanja Håkansson i ett pressmeddelande från Synoptik, som startade Optiker utan gränser.

Något som berörde Tanja Håkansson var de många äldre människor de träffade som hade väldigt dålig syn.

– Några såg så dåligt att de nästan var blinda, och de började gråta när de fick på sig glasögonen. Även om de nu bara kunde se konturer igen så gjorde glasögonen så stor skillnad för dem.

Inför resan skänkte svenska folket hela 73 948 par glasögon via Synoptiks butiker runt om i landet.

Optiker utan gränser har tidigare bland annat besökt Bolivia, Guatemala och Nicaragua, och har sammanlagt hjälpt 23 172 människor. Nästa resa planeras till våren 2019. Synoptik tar tacksamt emot begagnade glasögon och solglasögon i alla butiker året runt.

Publicerad 08 May 2018 17:00