Scen Österlen är Årets Simrishamnare

SIMRISHAMN.

Teaterföreningen Scen Österlen utses till Årets Simrishamnare av Lions Simrishamn. En välkommen bekräftelse nu när repetitionerna börjar bli intensiva inför sommarens premiärer.

– Det är jätteroligt att få den här bekräftelsen, det är en uppmuntran, säger Camilla Larsson, producent på Scen Österlen.

I år är de fler teatergrupper än någonsin. Barngruppen har delats upp i två och förutom ungdomsgruppen som funnits länge finns i år också en ledargrupp som repeterar in en egen föreställning. Utmärkelsen för Årets Simrishamnare får teaterföreningen för deras betydande insats med arbetet för barn- och ungdomskultur under många år. De prisas för att ha arbetat med ”1000 barn i över 500 föreställningar som setts av tiotusentals besökare” och för deras vision ”att ge de medverkande en rikare uppväxt och ett modigare liv”.

På Scen Österlen betyder det att de arbetar inkluderande och där varje medlem är medskapande.

– Vi vill stärka barn och unga genom kulturen. Vi har inga auditions utan alla som vill får sjunga solo och alla som vill får repliker. Det är en kollektiv, respektfull process, säger Camilla Larsson.

Som vanligt är det MårtenPers källa som är sommarens spelplats. Och årets barnföreställning är Michael Endes ”Momo eller kampen om tiden” medan ungdomsgruppen har satt tänderna i Stephen Sondheims ”Sweeney Todd”. Den nya ledargruppen repeterar just nu ”Spring Awakening” som kommer att spelas på Skillinge teater.

Lions Simrishamn brukar dela ut sina utmärkelser på nationaldagen men i år delas priserna ut redan på lördag, under Köpmannaföreningens "billördag" på torget i Simrishamn. Förutom Scen Österlen uppmärksammas Kulturskolans Gustav Almström, som till vardags går i årskurs 9 på Sophiaskolan i Rörum, för hur han de senaste åren utvecklat sitt klarinettspel. Gustav Almström tilldelas Lions Simrishamns musikstipendie.

Publicerad 08 May 2018 00:00