Mindfulness för barn

GLEMMINGEBRO. Yoga- och mindfulnessinstruktören Anna Bjärkvik är aktuell med barnboken ”En känsla av mig” – mindfulness för barn.– Som fyraåring finns det saker man funderar över, men det kan vara svårt att nå fram till vuxna med sina frågor. Jag hoppas att min bok kan bli en brygga mellan barn och vuxna, säger Anna Bjärkvik.

Av
Markus Celander

Det var i samband med att hon födde sin dotter Ida-Lo för fyra år sedan som Anna Bjärkvik började fundera över sitt ”inre barn”.

– Jag gick igenom min barndom, hur jag upplevde saker, blev mina behov tillgodosedda? Det fanns inga stora trauman i min barndom, men jag tror att vi alla kan känna att där finns något som är oläkt när vi tänker tillbaka.

Hon började skriva brev till sitt fyraåriga jag, och insåg att hon hade haft samma funderingar då som nu om om livet och vem hon var men med ett annat vokabulär.

– Jag minns att jag såg pappa gråta, något jag aldrig sett förr. Hans morfar hade dött, men jag fick inte följa med till begravningen. Jag ältade saken med mina föräldrar, vad är döden – men det var svårt för en fyraåring att nå fram.

Boken, som illustrerats av Caroline Midbeck, bjuder genom öppna frågor upp för diskussion om livet, känslor, kärlek, längtan, blandat med övningar där man tillsammans med sitt barn ökar kroppsuppfattningen.

Med boken hoppas Anna Bjärkvik bejaka barns självkänsla, öppna för samtal mellan barn och vuxna, och inte minst göra barnet närvarande i nuet.

– ”En känsla av mig” är en bra titel, för det är precis vad mindfulness är för mig – den direkta upplevelsen av sig själv i världen runt omkring.

Publicerad 24 April 2018 08:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag