Ny scen invigs med dans och storband

SKILLINGE.

Den 28 april invigs den ombyggda huvudscenen på Skillinge teater med Salongsorkestern och dans. Paret Magnusson-Mex/Holm tar sig an andra säsongen på teatern med outtröttlig energi.

– Det kändes verkligen som att hoppa. Vi visste inte var vi skulle landa.

Så beskriver Karin Magnusson-Mex beslutet att lämna sitt tidigare arbete och hem i Lund för att helhjärtat driva Skillinge teater vidare efter att den tidigare ägaren Katarina Zell skulle gå i pension.

Första året upprustades 700 kvadratmeter och säsongen lockade 9 000 besökare. Nu har hon och partnern Nils Peder Holm levt sin första vinter på Österlen och haft en välbehövlig ledighet.

– Jag har aldrig jobbat så mycket, vi gasade oss verkligen in i övertagandet. Med vintern lade det sig ett slags lugn. Österlens mörker bäddade in oss och vi fick utrymme för utvärdering, säger Karin Magnusson-Mex.

"...man får dra på sig sin vackraste klänning och dansa loss."

Förra säsongen spelades "Per Gynt" i stora teatersalen under sommaren. För den uppsättningen testade de att vända på scenen. Lösningen öppnade för nya möjligheter i scenbygge och inför årets säsong har de valt att göra ändringen permanent. Ett gradängsystem för publikens sittplatser byggs upp i nivåer för att alla bättre ska kunna se scenen och själva spelplatsen blir mer öppen och med betydligt högre i tak.

– Den nya scenen är fantastisk och verkligen ett utrymme att röra sig på, säger Karin och fortsätter:

– Det här är pricken över i:et. Vi professionaliserar scenen så att den nu är värdig nästan en stadsteater.

Karin Magnusson-Mex och Nils Peder Holm låter bygga om stora teatersalen. Invigningen blir den 28 april med dans på nya tiljor.

Karin Magnusson-Mex och Nils Peder Holm låter bygga om stora teatersalen. Invigningen blir den 28 april med dans på nya tiljor. Foto: Anna Fröjd

Karin och Peder vill fortsätta med den typ av kvalitetsteater som den förra ägaren etablerat men utveckla möjligheter för att föra in mer dans, musik och humor. Sommarens uppsättning blir "Don Quijote" med premiär till midsommar men scenen invigs redan den 28 april med middag och dans. Det nära 20 musiker starka bandet Salongsorkestern bjuder upp till dans med musik från 20-, 30- och 40-talet.

– Salongsorkestern hade konsert här förra året och föreställningarna sålde slut direkt. De har sån spelglädje och är så dansant så det är en enorm känsla att få inviga det vackra scenrummet med dans. Det är inte så ofta som man får dra på sig sin vackraste klänning och dansa loss.

Scenen smygöppnas med Nova Academys slutproduktion av teatereleverna den 23 till 25 april men officiell invigning blir den 28 april. Tvårättersmiddag och föreställning kostar 490 kronor. Kvällen börjar vid 19, middagen varvas med dans i stora teatersalen.

Publicerad 19 April 2018 11:45

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag