Arabisk mat på schemat

SJÖBO.

Just nu pågår det en matlagningskurs i rotundan i Folkets park. Bodil Johansson har kommit hit från Veberöd för att lära sig mer om arabisk mat.

Bulgur pressas ut som trådar av garn ur malen ner i en rostfri bunke. Bodil Johansson och Itaf El-Hassan hjälps åt att blanda den malda bulguren med kryddor och hackat lammkött till en smet. Itaf El-Hassan visar hur hon brukar forma blandningen med handen för att sedan fylla den med stekt lök och malet lamm. Rätten kallas kubbeh och finns i flera varianter i stora delar av den arabiska delen av världen och nordafrika.

Det här är vardagsmat för Itaf och Eman Jouban som är kursledare och anställda av Yalla Sjöbo. Men för Bodil Johansson och hennes man Billy är det mesta helt nytt.

– Det finns så mycket kryddor som jag inte känner till. Ockra till exempel som vi pratade om förut trodde jag var en färg och nu har jag fått smaka granatäppelsirap. Det har jag sett i recept förut men inte vetat vad det är, säger Bodil Johansson.

Hon och hennes man har kommit hit från Veberöd för att testa arabisk matlagning hos föreningen Yalla Sjöbo. Yalla Sjöbo har funnits i drygt två år och är idag en förening och ett så kallat socialt företag.

"Alla människor gillar mat så det är ett bra sätt att mötas på."

Syftet är att få kvinnor som är nya i Sverige och Sjöbo att lära sig svenska, hur föreningsarbete fungerar och få arbetslivserfarenhet för att ha bättre förutsättningar att komma ut på den ordinarie arbetsmarknaden, berättar Anna Broström, ordförande i föreningen Yalla Sjöbo. Förebild är föreningen och företaget Yalla trappan i Malmö. Förutom matlagningen i rotundan har Yalla Sjöbo syateljé och svenskundervisning i Folkets hus i Folkets park.

Från den första april i år har föreningen nått ett av sina delmål. Nämligen att själva anställa sex personer på deltid. Itaf och Eman är två av dem som har fått jobb. Förutom att hålla i matlagningskurser jobbar de med matlagningen till cateringverksamheten och den mat som levereras dagligen till en butik i Lund. Bakverket baklava har blivit föreningens signum och de, tillsammans med andra sötsaker, säljs via lanthandeln i Torna Hällestad.

– Att gå från att vara en ideell förening till att kunna anställa blir jag oerhört glad för. Vi bygger den här verksamheten tillsammans, säger Anna Broström.

– Det är jätteroligt att jag får visa maten från mitt hemland Syrien. Alla människor gillar mat så det är ett bra sätt att mötas på. Medan vi lagar pratar vi inte bara om mat utan om traditioner och annat, säger Eman Jouban.

Förutom kubbeh och tabouleh hjälps kursdeltagarna och ledarna åt att göra färskosten labneh, det tunna brödet med timjankrydda på som heter fatayer zataar, oliv och granatäppelsalladen zeytoon. Efter detta första kurstillfälle väntar ytterligare två. Avslutningen blir att laga sötsaker och efterrätter.

Bodil och Billy Johansson från Veberöd testar oliv och granatäpelsalladen Zeiytoon. Det är första gången som de lagat mat med granatäppelsirap.

Bodil och Billy Johansson från Veberöd testar oliv och granatäpelsalladen Zeiytoon. Det är första gången som de lagat mat med granatäppelsirap. Foto: Anna Fröjd

"Det är som att gå in i ett mörkt rum."

Eman och Billy Johansson hjälps åt att laga persiljesalladen tabouleh. Men att laga mat som man inte vet vad den ska smaka när den är klar är en utmaning. Det är inte första gången Billy och Bodil tar sig an en sådan utmaning. Tidigare har de prövat både japansk och italiensk matlagning.

– Det är som att gå in i ett mörkt rum. Men det är trevligt att träffa nya människor med samma intresse, säger Billy.

Publicerad 19 April 2018 06:45

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag