Strulet över – campingen har öppnat igen

"Nu blickar vi framåt"

SIMRISHAMN.

Tobisviks camping tvingades stänga, efter problem med avtalet. Nu har Fritid Österlen, som driver campingen, och Simrishamns kommun skrivit på ett förlikningsavtal. Här berättar Ola Ambuhm om vad som driver honom att driva just en camping.

Av
Maja Bergqvist

Från och med nu tänker Fritid Österlen hålla Tobisviks camping öppen året runt fram till 2021, och helst ännu längre än så. Det är i alla fall så långt det nya avtalet sträcker sig.

– Det känns jätteskönt att vi äntligen öppnat. Det har varit en seg väntan, säger Ola Ambuhm som äger Fritid Österlen.

Lokaltidningen har tidigare skrivit om Tobisviks camping. Familjeföretaget Fritid Österlen har drivit campingen sedan 2002. När det förra året var dags för ny upphandling förlorade Fritid Österlen avtalet till en annan entreprenör.

Beslutet överklagades och Fritid Österlen fick rätt i kammarrätten. De ingick ett förlikningsavtal med Simrishamns kommun och tilldelades ett skadestånd på 1,3 miljoner.

Ola Ambuhm berättar om varför han vill driva campingen, även efter allt kontraktstrul:

– Här får öppna sociala människor träffa andra sociala människor. Det är inte i första hand vackert väder som lockar människor till campingliv, det sociala väger tyngre. ”Hyfsat väder” är fullt tillräckligt. Så länge det inte hällregnar hela sommaren, så är de flesta nöjda ändå. Campare är coola. Vi har till och med gäster över jul och nyår.

Det är inte i första hand vackert väder som lockar människor till campingliv, det sociala väger tyngre. ”Hyfsat väder” är fullt tillräckligt

Det är lätt att tro att Ola Ambuhm är uppväxt på campingar, att det är så han tillbringade sina barndomssomrar:

– Nej, inte riktigt. Vi åkte på chartersemester och skidresor.

Kopplingen till campingen kom inte förrän senare. Ola Ambuhms pappa jobbade som park- och fritidschef i Simrishamn. År 2002 dök möjligheten upp om att driva campingen och så blev det.

Företaget Fritid Österlen bildades. Det var viktigt att företagets namn avspeglade verksamheten och området.

– Det första jag gjorde i företaget var att skapa en hemsida. Jag gick teknisk linje på gymnasiet då, så det fick bli mitt uppdrag.

Ola Ambuhm har också jobbat som badvakt på campingen. Sedan ett par år tillbaka har han och hans fru Anna tagit över familjeföretaget. Nu blir det knappt någon tid till egen semester.

Camping med husbil är något han provade på först när han fick egna barn.

Charterresor åker han fortfarande på:

Jag ser charterresor som inspirationsresor

– Jag ser charterresor som inspirationsresor. Jag är väl lite yrkesskadad. Jag kollar vad researrangören har för barnaktiviteter, vilken färgskala de använder sig av, hur de skyltar sina stigar och så vidare. På så sätt får jag nya idéer.

Tobisviks camping består bland annat av ett poolområde, minigolfbana, cykeluthyrning, dansbana och lekplats. Det finns både mindre och större stugor och uppställningsplats för husbilar och husvagnar. Ola Ambuhm beskriver det som en egen liten by i staden.

Området ligger endast ett stenkast från havet.

– Vi hade ett par här som firade sin 50-åriga bröllopsdag. Mannen steg upp i ottan, blev betagen av solen som höll på att gå upp och väckte sin fru. Sen stod de där med varsin kopp kaffe i handen och tittade på soluppgången tillsammans. Vad mer kan man begära?

Ola Ambuhm berättar om vikten av alla evenemang som äger rum på Österlen, året om. Han nämner påskens konstrunda och Kiviks äppelmarknad som exempel.

– Det är så vi kan leva vidare, att folk vill komma hit och se det vackra Österlen.

De första säsongsgästerna har redan anlänt. De stannar till slutet av november. Framför sin husbil har de börjat bygga ett eget trädäck.

Även om campingen är ganska tom så här tidigt på säsongen är det inte svårt att föreställa sig, en dag som denna när solen lyser och termometern visar drygt tio plusgrader, att den sjuder av liv under sommaren.

Desto svårare är det att föreställa sig att det var snöstorm precis här så sent som för knappt en vecka sedan.

Michael och Heille Gadow bor utanför Hamburg, Tyskland. De har styrt sin husbil till Tobisviks camping.

Michael och Heille Gadow bor utanför Hamburg, Tyskland. De har styrt sin husbil till Tobisviks camping. Foto: Maja Bergqvist

Publicerad 14 April 2018 06:00