Ystadbon Yvonne gör marmelad som märks

"Jag får utlopp för mitt tokeri i mitt kokeri"

YSTAD/TOMELILLA.

Efter att ha arbetat som grafisk formgivare i 26 år sadlade Yvonne Belfrage från Ystad om och startade ett marmeladkokeri. Hennes recept med djärva kontraster har blivit omtalade över hela landet.– Jag släppte fram konstnären i mig själv, säger hon.

Av
Markus Celander

För tio år sedan gjorde Yvonne Belfrage en omstart och utbildade sig till bagare och konditor.

– Under utbildningen insåg jag att det var detta jag verkligen ville. Jag hade saknat hantverkskänslan under de sista åren som formgivare då det yrket blev allt mer datoriserat. Som bagare fick jag använda händerna, känna och testa mig fram vad gäller former och smaker.

Hennes fascination över smakkombinationer fick fritt spelrum när hon öppnade ett eget litet marmeladkokeri hemma i Ystad vid årsskiftet 2013/2014.

– Marmelad är en rolig produkt att arbeta med. Det känns som att jag kan blanda smaker i all oändlighet.

Företaget heter Concoct Fabrique, och ordet ”concoct” är engelska för ”hitta på”, ”koka ihop”.

– Och det är ju bokstavligt talat det jag gör, säger Yvonne Belfrage med ett skratt.

Efterhand har verksamheten utökats. För tre år sedan flyttade hon sitt kokeri från Ystad till den lilla saluhallen Smakbruket i Tomelilla. Numera tillverkar Yvonne Belfrage och hennes fyra medarbetare även geléer, senap, ketchup, chutneys, sirap, och sedan ett år driver Yvonne Belfrage även bageriet här. Eller ”bakeri”, som Yvonne Belfrage kallar det.

– Jag får utlopp för mitt tokeri i mitt kokeri och bakeri.

Storsäljaren från bageriet är ett ölknäckebröd med lokala rapsfrön och kummin och lokal säd som fått pris i "Matverk Skåne" 2018, men här tillverkas även matbröd, kakor, kex och granola.

Yvonne Belfrages marmelad sticker ut med djärva smakkombinationer, något som gjort burkarna eftertraktade över hela landet.

Yvonne Belfrages marmelad sticker ut med djärva smakkombinationer, något som gjort burkarna eftertraktade över hela landet. Foto: Markus Celander

Ända sedan starten har syftet varit att arbeta med lokala råvaror utan tillsatser och med lokala odlare, berättar Yvonne Belfrage och visar som exempel en marmelad baserad på tomater från Ingelstorp och en senap med porter som hon tagit fram i samarbete med Hönsinge hantverksbryggeri.

– Vi gör allt från grunden och har full kontroll på hela processen. Senapsfrön och säd köper vi från lokala bönder, och fullkornsmjölet maler vi själva.

När hon tar fram ett recept, till exempel på marmelad, är hon aldrig rädd för att testa sig fram.

– Det brukar nästan aldrig bli misslyckat, faktiskt. Jag kan föreställa mig hur kombinationerna kommer att smaka ihop. Idealet är att smakerna vandrar i munnen, att man kan urskilja varenda en av dem. Och när man tror att det är färdigt säger det ”tjong!” med en smak som överraskar i slutet.

Att lämna ett yrke efter 26 år för att omskola sig till bagare tycker hon inte har varit så dramatiskt.

– Jag har ju alltid drömt om att få arbeta med mat. Och lite nytta har jag fortfarande av min grafikerbakgrund – etiketterna till alla mina produkter formger jag själv. Jag tycker också att jag har utvecklats som människa och har lärt mig mycket om mig själv under resans gång, till exempel att jag älskar att sälja.

Kunderna är delikatessbutiker och hotell och restauranger över hela landet.

Med sina recept vill Yvonne Belfrage utmana vanemänniskan, förklarar hon.

– Framför allt dem som anser att man inte kan blanda smaker hur som helst. Jag vill ge en känsla av konstraster som samspelar så att det kittlar i gommen.

Publicerad 12 April 2018 19:00