"Ockertaxor" upprör lokala föreningar

SIMRISHAMN.

Nästan 25 000 kronor per år. Så mycket betalar de större fotbollsföreningarna i kommunen för hyra av konstgräsplaner. Alldeles för mycket tycker dem.

När Magnus Persson fick hem fakturan efter att ha bokat konstgräsplanen på Korsavad för Gärsnäs AIS räkning fick han en chock. Ungdomsmatchen kostade föreningen 975 kronor inklusive momsen som inte är avdragsgill.

– Vi som förening tar ett samhällsansvar. Vi aktiverar 164 ungdomar under 15 år och har tre seniorlag och verksamhet för hela byn. Då förstår jag inte hur kommunen kan ta den här ockertaxan, säger Magnus Persson.

Säsongen hemma på den egna gräsplanen kan inte dra igång förrän i maj. Det gör att fotbollsföreningarna i kommunen blir beroende av konstgräsplanerna. Gärsnäs AIS använder dessa planer fyra dagar i veckan från november till april. När Magnus Persson gör ett överslag landar det på en planhyra på nästan 25 000 kronor per år.

– Vi är en liten förening med begränsade resurser. Det finns så många hål att stoppa det i.

Lika mycket kommer Hammenhögs IF lägga på hyra under vinterhalvåret, enligt Åsa Persson ordförande i Hammenhögs IF, och hon håller med Magnus Persson i kritiken.

I Ystad kostar det 80 kronor i timmen för ungdomar i förening och 200 kronor för vuxna i förening att hyra konstgräsplan. I Tomelilla är det helt gratis för fotbollsklubbarna att boka planen. Men att sänka taxorna i Simrishamn är inte aktuellt menar Per Andersson (S), förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som poängterar att förutsättningarna är olika i olika kommuner och därför svårt att jämföra rakt av.

– Taxan är inte mycket att göra åt, den är kraftigt subventionerad som den är. Jag tror det är svårt att få politisk majoritet att sänka kostnaderna ännu mer. Vi får inte ta ut något utöver självkostnadsprincipen så någon ockertaxa är det inte. Det är många som ska dela på de pengar vi har, säger Per Andersson (S).

Publicerad 12 April 2018 13:48