Maja siktar på att bli proffs

ABBEKÅS.

Hon har har hängt på greenen sedan barnsben. Maja Stark är en framgångsrik ung golfspelare som drömmer om en proffskarriär.

Av
Emma Brännman

Maja Stark har golfat i elva år. Pappan blev klubbchef i Abbekås GK, vilket ledde till att Maja och hennes bror började testa svingen tidigt.

I dag är Maja Stark 19 år, representerar Sveriges flicklandslag och spelar för Abbekås GK och Vasatorps GK. För närvarande går hon sitt tredje av fyra år på riksidrottsgymnasiet i Helsingborg. Nästa år planerar hon att flytta till USA och Oklahoma state university för att fortsätta på golfbanan.

– Det blir jättekul. Där finns de bästa banorna och de bästa förutsättningarna. Hela utbildningen är fyra år, men vi får se om jag fullföljer den eller satsar på att bli proffs tidigare. Det beror på hur jag utvecklas, säger Maja Stark.

Vill bli proffs om jag ska satsa på idrott

Drömmen är att kunna livnära sig på golfen.

– Jag har alltid känt att jag vill bli proffs om jag ska satsa på en idrott. Med golfen gillar jag slitet. Man tränar länge för att bli bra på olika saker, om det så handlar om att få in en teknik eller att göra bra resultat, säger Maja Stark.

Hennes största meriter bedömer hon är deltagandet på lag-EM i fjol och uttagningen till Junior Solheim cup samma år.

Nyligen representerade hon Sverige i amatörtävlingen Franska öppna, i Paris, med landslaget.

– I sommar ska jag gå lite fler proffstävlingar än tidigare, för att se hur jag står mig mot de spelarna, säger Maja Stark.

I år har Stödföreningen Skurups AIF/Skurups handboll valt att hylla Maja Stark för hennes prestationer. Det innebär att hon får 1500 kronor och ett diplom för "utmärkt och framstående idrottsprestation". Sedan 1970 har föreningen delat ut cirka två miljoner kronor till lokala idrottsförmågor.

Maja Stark har siktet inställt på college i USA, där hon tror sig ha de bästa förutsättningarna.

Maja Stark har siktet inställt på college i USA, där hon tror sig ha de bästa förutsättningarna. Foto: Göran Söderqvist

Publicerad 11 April 2018 07:00