Dags för maskinutställning i Karlaby

KARLABY.

Den 29 april samlas åter runt 50 traktorer av äldre modell i Karlaby.

I år är tredje gången som Karlabys byalag arrangerar evenemanget "Maskiner från förr" på den nerlagda maskinstationens tomt. Tidigare år har de runt 50 traktorerna från 40-, 50- och 60-talet lockat mellan 500 och 600 besökare. Det hoppas traktorvännen och arrangören Per-Göran "Pelle" Persson på även i år.

– Jag är bonde i grunden och traktorintresset sitter kvar sedan den tiden. Egentligen ända från jag var barn, säger Pelle Persson.

Det höga besöksantalet vittnar om att han inte är direkt ensam om sitt intresse. Särskilt roligt brukar det vara för barn, som brukar bli helt spralliga av tillställningen, berättar Pelle Persson.

– Det är den maskin som ersatte hästen och blev det moderna jordbrukets dragare. De är de äldre modellerna som är mest intressanta, nyare traktorer är för mycket datorer, säger Pelle Persson.

Det var han, tillsammans med byns andra traktorvän Birger "Biggan" Nilsson, som tog initiativ till evenemanget som arrangeras vart annat år. Själv ställer Pelle ut tre traktorer ur sin samling. Och favoriten är BM Victor modell 56.

– Den gillar jag väldigt bra, den plöjer jag med där jag kommer åt. Och det är kul att visa upp så att andra kan ta del av det.

Förutom traktorerna och äldre redskap kommer det att finnas ett serveringstält med grillad korv och kaffe och dryck. Evenemanget är gratis och pågår mellan klockan 10 och 16.

– Alla är välkomna. Det brukar komma mycket nördar med egna samlingar och barnen har chans att få provsitta traktorerna.

Publicerad 11 April 2018 10:03