Byta kläder i Ystad

Förnya garderoben på ett miljövänligt sätt

YSTAD.

På lördag den 14 april arrangeras Klädbytardagen på Ungdomens hus i Ystad. Klädbytardagens syfte är att uppdatera garderoben på ett billigt och miljövänligt sätt.

Av
Markus Celander

Naturskyddsföreningens Klädbytardag på lördag arrangeras över hela Sverige. Den har blivit en återkommande aktivitet i april varje år. I Ystad ordnas klädbytet i samarbete med Ungdomens hus, Marietorp naturskola och Avfallsenheten i Ystads kommun.

”Ta med kläder du inte längre använder och byt mot nya” är konceptet.

– En klädbytardag är ett billigt och miljövänligt sätt att uppdatera sin garderob. De plagg som man har tröttnat på, eller som inte längre passar, blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö, säger Emma Nilsson, miljöstrateg på Avfallsenheten på Ystads kommun.

I Ystad kan man byta kläder klockan 10–13 på Ungdomens Hus. Det kommer att finnas möjlighet att byta både barn- och vuxenkläder, och Charlotta Kaino från den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene i Köpingebro är på plats med tips på vad som passar och ändringar man kan göra, och så visar hon exempel på hur man kan återbruka gamla kläder.

Andra utställare inkluderar Eva-Christl Ellesson som visar smycken gjorda av cykelslang och muttrar och Margareta Sjö som visar hur man fräschar upp gamla plagg och gardiner. Fairtrade kommer att vara där och informera om Ystad som en Fair Trade-City och Ungdomens hus kommer att hålla öppet i kaféet för den som vill ta en fika.

Publicerad 11 April 2018 12:30