Poliskontor stänger för besök

POLISEN.

Poliskontoren i Tomelilla, Skurup och Sjöbo stängs för allmänheten. Från och med denna vecka införs istället telefontider en förmiddag i veckan. Syftet är att frigöra personal.

Idag meddelar lokalpolisområde Ystad att polisstationerna i Tomelilla, Sjöbo och Skurup kommer att stänga för allmänheten. Tidigare har de hållit öppet en förmiddag i veckan för fysiska besök men antalet besök har varit få och nu vill polisen använda resurserna på ett mer effektivt sätt. Istället införs telefontider till respektive kommunpolis.

– Det har varit tre till fyra besök per dag och karaktären är av sådan art att ett personligt möte inte är nödvändigt, säger Mats Cronhag, lokalpolisområdeschef i Ystad.

Telefontiderna till kommunpolis Malin Sjöblom i Tomelilla är tisdagar mellan klockan 8 och 10. Samma tider gäller för lokalområdespoliserna i Skurup och Sjöbo och respektive kommunpolis nås via telefonnummer 114 14. Kommunpolisen tar inte hand om akuta ärenden eller anmälningar men hit kan allmänheten vända sig för bland annat frågor om trygghet och tips om brottslighet.

Polisstationen i Simrishamn, och Ystad, kommer att fortsätta ha öppet som vanligt. För Simrishamns del innebär det öppet för allmänhetens besök tisdagar mellan klockan 9 och 12.

I sitt pressmeddelande motiverar polisen prioriteringen att hålla Simrishamn fortsatt öppet för besök med att de vill bibehålla närvaron i de östra delarna av lokalpolisområdet. "Vi har ju ett geografiskt ganska stort lokalpolisområde, så vi tycker det kan vara rimligt att utöver Ystad ha vissa öppettider även i vår allra östligaste del.", skriver polisen i sitt pressmeddelande.

Enligt Mats Cronhag kommer åtgärderna att frigöra tid från kommunpoliserna och ambitionen är att kommuninvånarna kommer att märka skillnad och få en mer synlig polis lokalt. Antalet dialogmöten ute på orterna och i byarna kommer att fördubblas, menar Mats Cronhag. Tiderna för dessa kommer polisen att meddela på respektive lokal hemsida via polisen.se och på facebook.

– Det vilar ett stort ansvar på oss att vi visar handling och ökar vår synlighet. Det känns positivt, säger Mats Cronhag, lokalpolisområdeschef Ystad.

Beslutet att stänga de tre kontoren görs på prov under sex månader och kommer att utvärderas i höst innan ytterligare beslut för framtiden tas. Då kommer även medborgarna att få säga sitt om förändringen.

Publicerad 09 April 2018 15:41