De söta ville åt det salta

"Jag iakttog mamman och hon iakttog mig"

VITABY. För den som saktar ner är chansen stor att upptäcka naturens vilda djur, på riktiga nära håll.

Av
Maja Bergqvist

Monica Berglund har nyss köpt sommarhus i Vitaby. Hon är annars bosatt i Tyskland. För att lära känna omgivningarna runt Österlen tog hon en tur med bilen längs mindre vägar. Monica Berglund säger att hon är bra på att upptäcka djur och spanade därför lite extra ut genom bilrutan.

Mellan Vitaby och Eljaröd fick hon syn på något som fick henne att stanna till längs vägrenen – en vildsvinssugga och henne kultingar.

– De var jättesöta, säger Monica Berglund. Jag såg sex, sju ungar.

De var jättesöta

Nils Carlsson arbetar på Naturskyddsenheten på Länsstyrelsen. Han är expert på viltdjur. Under vintern har vägarna blivit saltade och förmodligen är det saltet som vildsvinen ville åt. Han säger att en sugga med kultingar egentligen inte utgör någon fara för människor. Deras naturliga instinkt är att fly när de känner människolukten.

– Det är endast vildsvin, och det gäller alla vilda djur, som blivit skadade eller skadeskjutna som blir aggressiva. När de inte kan fly på samma sätt som de är vana vid blir de rädda. Visst vill vildsvinssuggan skydda sina ungar, men det gör de genom att fly, inte genom att attackera.

Monica Berglund valde för säkerhets skull att stanna kvar i bilen.

– Jag ville inte störa dem. Nu fick jag en chans att titta på dem på nära håll. De var bara två, tre meter bort. Jag iakttog mamman och hon iakttog mig.

Nu hoppas Monica Berglund på att få se fler vilda djur.

– Jag såg rådjursspår på vår tomt häromdagen. Det var helt fantastiskt att se. Jag blir varm om hjärtat.

Publicerad 09 April 2018 11:26