Susanne Carlson Lindgren tillsammans med hingsten Gaucho E.K.

Susanne Carlson Lindgren tillsammans med hingsten Gaucho E.K. Foto: Emma Brännman

"Det är världens mjukaste ridhäst"

"Djurup" del två: Sällsynta hästen Paso peruano

HAVBERG.

I den andra delen i vår serie om djuren i Skurup möter vi den ovanliga hästrasen Paso peruano, på Conquista gård i Havberg. Det är Susanne Carlson Lindgren som bedriver avel av de ädla hästarna här.

På Conquista gård i Havberg utanför Skurup betar sju stycken hästar.

Fem av dem är av den i Sverige sällsynta rasen paso peruano, och de andra är islandshäst och varmblodstravare som sällskap.

Susanne Carlson Lindgren har drivit verksamheten på Conquista gård i tio år.

– Jag läste om rasen och bestämde mig för att satsa på den. Jag ville ha någonting ovanligt. Men det är svårt att gå med vinst på aveln i dag, då det inte handlar om tävlingshästar, berättar Susanne Carlson Lindgren.

Till vardags arbetar hon som tandläkare i Ystad.

– Det är stor kontrast mellan gården och tandläkarjobbet. Men de kompletterar varandra bra. Jag tror att det är variationen som håller mig frisk och alert.

Till Sin hjälp på gården har hon medryttare när hon är borta. Hon bor på gården med sin man och en hemmaboende son, samt två hundar och tre katter. Familjen har bott här i 24 år och gården består för närvarande av 2,4 hektar mark.

"Hästar är som balsam för själen och våra är väldigt lugna i sitt temperament"

De två hingstarna, Gaucho E.K och Graciano SCL, är enligt Susanne Carlson Lindgren de enda två svenskregistrerade och godkända paso peruano- hingstarna som kan ta emot ston för handbetäckning. Susanne Carlson Lindgren kan även hjälpa till med förmedling.

Paso peruano har en speciell gångart som gör den väldigt bekväm att rida.

– Man brukar säga att den är världens mjukaste ridhäst, berättar Susanne Carlson Lindgren.

I sommar tar Conquista gård emot besökare som vill veta mer om paso peruanohästen och provrida en sådan här häst.

– Första söndagen varje månad kan man, mot föranmälan, få komma hit och provrida. Vi startar i maj och sista tillfället blir i september, berättar Susanne Carlson Lindgren.

I framtiden hoppas hon att hennes verksamhet ska bli godkänd för NUR-verksamhet, naturunderstödd rehabilitering, genom Region Skåne.

Nästa upphandling sker 2019 och då hoppas Susanne Carlson Lindgren få vara med.

– Personer med diagnoser som utbrändhet, lättare depression och så vidare kan få rehabilitering genom NUR, genom att vistas på en gård, bland djur, växter och vacker natur. Hästar är som balsam för själen och våra hästar är väldigt lugna i sitt temperament, säger Susanne Carlson Lindgren.

Gaucho E.K under uppvisning på Bollerups gård. Ryttare är Alexandra Wallberg.

Gaucho E.K under uppvisning på Bollerups gård. Ryttare är Alexandra Wallberg. Foto: Privat

Graciano SCL när han premierades som Siegerhengst, och godkändes för avel, i Neumünster.

Graciano SCL när han premierades som Siegerhengst, och godkändes för avel, i Neumünster. Foto: Ute Goedecke

LÄS OCKSÅ: "Mycket hund i liten förpackning"

Fakta

Vad är det bästa med dina djur? "Det bästa är att de ger utrymme för återhämtning i vardagsstressen".

Finns det några nackdelar? "Det kostar förstås att ha hästar. Det är svårt att sälja föl och gå med vinst".

Och mysfaktorn? "Den är hög! Framför allt när det gäller att hjälpa fram ett föl och att få det att börja dia och balansera sina långa ben. Även då jag varje dag tar in och ut hästarna, och att kunna känna området ovanför mungipan, där är hästen len som sammet"

Den peruanska pasohästen är en hästras från Peru som härstammar från spanska hästar som de spanska conquistadorerna förde med sig till Amerika under 1500- och 1600-talen. Hästarna är ädla och har en extra gångart kallad Paso Ilano, som är en töltliknande mjuk gångart. Hästen är liten men kraftfull, lättriden och tjänstvillig. Utan ryttare är hästen lugn men har med ryttare förmåga att föra sig vackert och ”paradera”. Hästen går oftast oskodd på grund av sina starka och tåliga hovar.

Källa: paso-peruano.se.

Publicerad 21 March 2018 11:15