Nya krögarna satsar på lokalbefolkningen

ABBEKÅS.

Mikael Sundqvist har länge drömt om att öppna eget. När Abbekås hamnkrog och hotell skulle arrenderas ut, tog han chansen tillsammans med sin familj.

Mikael och Rose-Marie Sundqvist slår upp portarna till Abbekås hamnkrog och hotell den 17 mars. Drömmen om att öppna eget har paret närt under många år.

– Vi har båda ett stort intresse för mat och vin så det här känns extremt kul och spännande. Vi har varit ihop i 23 år så vi känner varandra utan och innan. Det är de små, familjära, ställena som fångat vår uppmärksamhet när vi varit runt och tittat, berättar Mikael Sundqvist.

Övertagandet av hamnkrogen blir en riktig familjeresa, eftersom även parets son, Simon, och dottern Ida kommer att jobba här.

Rose-Marie har ett yrkesliv som pedagog i bagaget medan Mikael närmast kommer från jobbet som kökschef på Barsbäcks golfklubb. Han är utbildad inom gastronomi i Köpenhamn och jobbade under flera år på restauranger i den danska huvudstaden.

Rose-Marie och Mikael Sundqvist är bosatt i Blentarp och mycket nöjda med läget i Abbekås. Abbekås hamnkrog och hotell har åtta rum och en matsal med plats för ett sjuttiotal gäster inomhus. Förutom alla sorters människor är också hundar välkomna hit.

– Det är lite speciellt med hundarna. Abbekås hamnkrog och hotell sticker ut på det viset. Och det är någonting vi kommer att fortsätta med, försäkrar Mikael Sundqvist som själv inte är hundägare för närvarande.

"Vi kommer inte bara att fokusera på turism och högsäsong"

Inledningsvis kommer de inte att göra några stora förändringar.

– Vi kommer att vara ganska försiktiga i början. Det blir lite skillnad på lunchen och middagen, och så kommer vi att ha brunch också, säger Mikael Sundqvist

Under högsäsongen spår Mikael att de kommer att ha ungefär tolv anställda. Rose-Marie blir den som har hand om service och hotelldelen medan Mikael basar över köket.

– Vi kommer att satsa på kvalitet och färska råvaror, i olika prisklasser. Där ska finnas något för alla oavsett om du vill äta trerätters eller en enkel middag. Vi kommer inte bara att fokusera på turism och högsäsong utan vill att det här ska vara en mötesplats för lokalbefolkningen. Utan dem som bor i närheten blir det inte en levande plats, säger Mikael Sundqvist.

Till hösten kommer de därför att fokusera på sådant som skaldjurskvällar, viltkvällar och andra arrangemang.

Från och med den 17 mars har Abbekås hamnkrog och hotell öppet under helgerna.

– I mitten på april eller i början på maj hoppas vi utöka öppettiderna. Det beror lite på väder och vind när det kan ske, säger Mikael Sundqvist.

Fakta

Namn: Mikael Sundqvist.

Ålder: 49.

Gör: Krögare.

Familj: Frun Rose-Marie, sonen Simon (18) och dottern Ida (21).

Intressen: Mat, vin och resor - gärna i kombination.

Publicerad 08 March 2018 00:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag