Maja ska dela ut glasögon i Tanzania

YSTAD.

Maja Regefalk jobbar i glasögonbutik på Hamngatan. Tillsammans med företagets välgörenhetsprojekt "Ge syn" reser hon till Tanzania där hon delar ut glasögon till de som inte har möjlighet att skaffa egna.

Av
Julia Pileby

Det är Specsavers välgörenhetsprojekt "Ge syn" som Maja Regefalk nu ska delta i.

– Jag är superglad. Jag är nyfiken och spänd på hur det kommer att bli, säger Maja Regefalk.

Sedan 2013 har Specsavers haft projektet “Ge Syn” och i år har man bland annat valt att fokusera insatsen på folkgruppen massajerna. Under hösten har svenska folket kunnat lämna in sina begagnade glasögon i butiker runt om i Sverige.

– Det är väldigt många som kommer och lämnar in sina glasögon.

På plats i Tanzania kommer Maja och resten av teamet att sätta upp så kallade eye camps. På eye campen görs syntester på de behövande och sedan tilldelas de glasögon i rätt styrka.

När den här chansen kom kändes det som att allt klaffade

– Det var första gången jag sökte. Jag är väldigt resglad och har varit i Asien, Australien och USA. Men aldrig i Afrika. Det här med välgörenhet har jag också tänkt mycket på, så när den här chansen kom kändes det som att allt klaffade, säger Maja Regefalk.

Totalt är det 10 personer som åker till Tanzania. Maja är den enda från Skåne.

– Det kommer att bli långa dagar med undersökningar och utdelning av glasögon. Jag tror att det kommer att påverka en, även psykiskt. Man får ta tid på sig och låta saker smälta. Jag tror att när jag kommer tillbaka har jag en helt annan förståelse för vad det innebär när folk lämnar in sina glasögon. Då kan jag verkligen berätta för dem var de hamnar och vilken nytta det bidrar med.

Publicerad 08 March 2018 15:30

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag