"Mitt liv är här i Sverige"

18-årige Rejhan utvisas – hans familj får stanna

SKURUP.

Efter snart tre år har familjen Mehmedovic etablerat sig i Skurup. Därför var det en chock när beskedet kom. 18-årige Rejhan ska utvisas, medan resten av familjen får stanna.

Av
Emma Brännman

För snart tre år sedan kom Rejhan Mehmedovic till Sverige och Skurup med sin familj – mamma, pappa, storebror och lillasyster från Serbien. I början bodde familjen på ett boende i Snårestad och fick när det stängdes flytta in hos Tonny Fredholm och hans familj, som de då hade lärt känna, i Skurup.

Rejhan och hans pappa Emin Mehmedovic berättar att de inte såg någon annan utväg än att lämna Serbien på grund av ett hot mot familjen. Både pappan och den äldre brodern ska ha utsatts för mordförsök.

Rejhan Mehmedovic, som var 16 år när familjen kom till Sverige, började gå i skolan liksom sin 13-åriga lillasyster. Resten av familjen började arbeta och fick tillfälliga uppehållstillstånd. När Rejhan Mehmedovic fyllde 18 i fjol fick även han ett jobb, på Ställningsmontage i Sjöbo, och ansökte om uppehållstillstånd – men fick avslag.

– Vi fick till svar att han inte kunde försörja sig själv och därför skulle utvisas. Men det var ju inte sant, han hade en provanställning, berättar Tonny Fredholm.

En handläggare på Migrationsverket blev räddningen då.

– Hon tittade igenom alla dokument och tyckte att det såg vansinningt ut. Att det hade gått helt fel till. Hon tog papperna till sin chef och så stoppades utvisningen den gången, berättar Tonny Fredholm.

Av sin advokat fick Rejhan Mehmedovic veta att han kunde göra en ny ansökan, om uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Alla papper skickades in på nytt, den här gången med extra stor noggrannhet för att ingenting skulle gå fel.

Men i måndags kom beskedet. Ansökan avslås. Igen. Och beslutet går inte att överklaga.

På grund av att det första utvisningsbeslutet har vunnit laga kraft, och det enligt Migrationsverket inte har framkommit några nya omständigheter som legitimerar en omprövning, kan beslutet inte omprövas. Migrationsverket menar vidare att arbetstillstånd ska vara ansökt om och beviljat innan en person reser in i landet.

– Men hur skulle han kunnat ansöka om det innan han kom hit? Han var ju minderårig då, och det är lite svårt att gå i skolan och jobba heltid samtidigt, säger Tonny Fredholm.

Enligt Migrationsverket finns det inget som hindrar att Rejhan Mehmedovic åker tillbaka till Serbien och ansöker om uppehållstillstånd därifrån. Men själv håller han inte med.

– Mitt liv är här i Sverige. Jag har min familj och mina vänner här. Vad ska jag göra i Serbien? Jag har ingenting där, inget hem, ingenting, säger Rejhan Mehmedovic.

– Det är så absurt. Han har fast jobb och försörjer sig själv, hans familj bor här. Den här byråkratiska processen kostar ju bara tid och pengar för alla. Varför kan man inte bara låta honom stanna? Man undrar om de gör det för att jävlas, säger Tonny Fredholm.

Rejhan Mehmedovic har planer på att studera till sjuksköterska, men vill jobba några år för att förbättra sin svenska innan han påbörjar en utbildning.

Inom några veckor kommer Migrationsverket att lägga fram en avreseplan för hans utvisning. Men familjerna ger inte upp.

– Det är lite panikartat just nu. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra, men hoppas att vi kan hitta något kryphål eller liknande. Vi har ju blivit som en stor familj allihopa, säger Tonny Fredholm.

Publicerad 07 March 2018 07:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag