Hamnen i fokus i EU-parlamentet

YSTAD.

Frågan om Ystad hamns framtid och möjlighet att bli en del av den befintliga transportkorridoren i Europa diskuterades under ett samtal i Europaparlamentet.

Av
Julia Pileby

Den danska EU-parlamentarikern Jeppe Kofod bjöd in till ett rundabordbordssamtal i Euorpaparlamentet där ämnet var Ystad Hamns framtid som betydelsefull transporthub i EU.

Samtalet handlade om möjligheten att förlänga transportkorridoren Östersjön-Adriatiska havet, som i dag sträcker sig från norra Italien via Bratislava och Wien till Polen och Szczecin-Świnoujście hamn, till att även omfatta Ystad Hamn. På så vis kan man ansluta Skandinavien till kontinenten.

– Dagens möte var ett stort steg framåt för Ystad Hamn och vi är glada att hamnens framgångar uppmärksammas i Bryssel. Våra frågor lyftes i EU:s toppskikt och togs emot med stort intresse, säger Björn Boström, VD Ystad Hamn, i ett pressmeddelande.

Samtalet leddes av Jeppe Kofod och bland övriga deltagare fanns Europaparlamentarikerna Gesine Meissner, Jakop Dalunde, Jasenko Selimovic och Ulrike Rodust, samt Herald Ruijters, direktör för Kommissionens generaldirektorat för transport och rörlighet.

Samtalet avslutades med en paneldiskussion där EU-kommissionens tjänstemän tydliggjorde att Ystad Hamn var en självklar kandidat till att bli så kallad Core-hamn vid framtida förhandlingar, och därmed en del av transportkorridoren.

Publicerad 07 March 2018 09:52

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag