Barnbokhandeln flyttar och växer sig större

SIMRISHAMN.

Barnens bokhandel går nu in i ett nytt skede i dess dryga 30-åriga liv. Den 8 mars flyttar bokhandeln till ny adress och även om den inte vill växa upp så växer den sig åtminstone större.

Sedan 1980-talet har barnbokhandeln legat mitt emot kyrkan i Simrishamn. Dess grundare, Marianne von Baumgarten-Lindberg, har vigt sitt liv åt barnkultur i allmänhet och litteratur i synnerhet. Engagemanget började redan i slutet av 1960-talet när hon som chefredaktör på tidningen Vi föräldrar ville starta en bokklubb för barn. Bonnier sa nej och Marianne gick så småningom vidare som chefredaktör för Femina. Det var de kvinnliga frigörelsernas tid, något som hon som chefredaktör tyckte skulle synas i tidningen. Även om hon aldrig sett sig som en starkt positionerad politisk människa så tyckte Feminas ledning att tidningen blev för ”röd” och Marianne von Baumgarten-Lindberg sa tack och hej.

– Då hade jag ändå tre barn att försörja. Men att kvinnor ska ha samma förutsättningar och möjligheter som män var en självklarhet för mig och det är ju med barnen det börjar. Allt börjar när man är liten.

Marianne fick till slut sin bokklubb. 1977 startade hon Barnens bokklubb, under Astrid Lindgrens beskydd, med ambitionen att förmedla kvalitetsböcker till barn.

– Även små barn har glädje av barnkultur – musik, böcker och högläsning. Bra text och konstnärliga bilder främjar både språkutveckling och kreativitet. Helheten är viktig. En bra bilderbok är som ett slags allkonstverk.

Hon och hennes man, skådespelaren Sven Lindberg, hade tidigare drivit ett barnboksantikvariat i Stockholm. Efter makens död stod samlingen nedpackad i kartonger innan de, för fem år sedan, packades upp i Borrby och Mariannes då nystartade antikvariat.

Men trots både en bokhandel och ett antikvariat har Marianne inte ännu tid att lämna Stockholm för gott. I huvudstaden har hon fortfarande mycket arbete; med Läsrörelsen, som senior rådgivare för junibacken och som redaktör för barnkulturtidskriften Opsis. Men pendlandet mellan Simrishamn och Stockholm är slitigt och det senaste året har hon känt sig trött. När möjligheten kom att flytta barnbokhandeln till större lokaler inne i Simrishamn, och på så sätt slå samman antikvariatet med bokhandeln, blev det en nytändning.

– När den här möjligheten kom kände jag att jag kunde hålla på tio år till. Mycket tack vare goda medarbetare som sköter bokhandeln.

Drömmen för de nya lokalerna, mitt emot biografen Grand, är att barnbokhandeln ska få större plats, antikvariatdelen får det lite trängre i jämförelse mot Borrby men som på antikvariatet idag ska det finnas en mysig läshörna för barnen och om Marianne får som hon vill även en liten kafédel med saft och pyttesmå bullar. Precis som på antikvariatet idag kommer hon att satsa på evenemang med inbjudna författare och tecknare, personliga möten och högläsning är viktigt.

– Det ska vara lugn och ro och man ska ta tid på sig i en bokhandel. Det finns mycket att upptäcka och det gäller att göra det lustfyllt för både stora och små. Helheten är viktig, det ska vara som ett helt litet barnkulturtjosan.

Marianne själv fyller 79 år dagen innan den evigt unga bokhandeln nyöppnar den 8 mars, på internationella kvinnodagen.

– Det känns speciellt att öppna på 8 mars. Jag har aldrig bråkat mig fram men jag har lärt mig öppenhet och att kunna skifta synvinkel. En bra barnbok gör precis det. Vidgar ett barns perspektiv, ger ett rikare inre liv och gör förhoppningsvis människan mindre fördomsfull.

Den 8 mars öppnar den nya Barnens bokhandel och antikvariat mitt emot Teaterbiografen Grand.

Den 8 mars öppnar den nya Barnens bokhandel och antikvariat mitt emot Teaterbiografen Grand. Foto: Anna Fröjd

Publicerad 07 March 2018 13:20

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag