Tre miljoner från Arvsfonden ger Spjutstorps IF klartecken

ONSLUNDA.

Spjutstorps IF får tre miljoner kronor från Arvsfonden till deras satsning på barn- och ungdomsverksamheten. Ett efterlängtat tillskott som innebär att finansieringen är klar och bygget kan starta.

Under flera år har Spjutstorps IF planerat för en satsning på barn och ungas fritid. En del av deras nuvarande byggnad är i dåligt skick och genom att riva och bygga om vill föreningen skapa en tillgänglighetsanpassad mötesplats för unga i området. Här är tanken att fritidsgårdsverksamhet ska kunna bedrivas och att byggnaden även ska kunna nyttjas av ungdomar i den egna föreningens fotbollsverksamhet och av andra föreningar och samarbetspartners. De har bland annat inlett ett samarbete med Tomelilla motorklubb och har sedan innan samarbete med Odenslundskolan.

– Idén har vi haft länge och projektet har kommit så långt att vi har ritning och bygglov. Men inga pengar, säger Ingvar Gustafsson, ordförande i Spjutstorps IF.

Men nu är förutsättningarna på plats. Bidraget på tre miljoner kronor från Arvsfonden, tillsammans med tidigare bidrag på en miljon från Färs och Frosta Sparbanksstiftelse och 700 000 kronor från Riksidrottsförbundet, gör att bygget kan börja.

– Vi har en jättestor ungdomsverksamhet men vi vill utveckla den och göra den tillgänglig för fler. För många, många år sedan fanns det en fritidsgård men sedan dess har sysselsättningen för barn och ungdomar saknats. Det är viktigt för hela samhället att vi kan aktivera barnen och att de får en meningsfull sysselsättning. Det är ett ansvar som alla borde ta men någon får börja.

– Hade vi inte fått den här hjälpen hade vi inte heller klarat av det, säger Ingvar Gustafsson.

Målet är att sätta igång med bygget direkt efter badsäsongen i slutet av augusti och att det ska vara tak på plats till vintern och vara klart att användas till säsongen efter.

Spjutstorpsbadet, ett av Sveriges första friluftsbad och som ägs av idrottsföreningen, firar dessutom 80 år i år.

– Det är en bra present! Det är en jättelättnad och ett enormt lyft för hela föreningen, säger Ingvar Gustafsson.

Publicerad 19 February 2018 16:38

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag