Bron öppnar nya dörrar för manusförfattaren

Netflix nästa för Camilla Ahlgren

SNÅRESTAD. Sista avsnittet av den hyllade tv-serien Bron var spännande ända till slutet. Vemodigt, tycker Camilla Ahlgren som har författat manuset till den framgångsrika serien som inneburit ett personligt genomslag. Nu arbetar hon med att göra en Netflixserie av en bestseller.

Av
Hannes Tobiasson

En bit svensk kriminalarhistoria är över. Brons fjärde säsongavslutning är också den sista.

Nu är serien slut, eller?

– Ja, det har vi bestämt, även om vi inte tog livet av Saga, säger Brons manusförfattare och Snårestadsbon Camilla Ahlgren.

Nej, att avsluta en serie som följts av så många genom åren är inte helt lätt. Även om Camilla Ahlgren och Hans Rosenfeldt, som tillsammans har varit huvudmanusförfattare för sista säsongen av Bron, hade slutscenen med Saga på bron i tankarna tidigt i skrivprocessen.

– Vi frågade oss vilken känsla vi ville gå ut med? Vad är bäst för den historia vi berättar? Det var uppe att vi skulle låta Saga dö.

– Säsongerna har slutat ganska svart, men det kändes inte tillfredsställande. Det känns bättre att hon går vidare utan att vi vet hur. Att man får ställa sig frågan: Vem är hon när hon inte är polis?

Förutsättningarna inför fjärde säsongen var annorlunda än tidigare, det bjöd in till att utveckla karaktärerna på nya sätt.

– Sista säsongen har vi fokuserat mer på relationer än vanligt. För vi visste från början att detta skulle bli den sista säsongen.

Tittarnas första möte med Saga Norén var i september 2011, sedan dess har seriens tittarsiffror ökat för varje år.

Succén har inte varit isolerad till Sverige och Danmark, utan uppmärksamheten har väckts även internationellt. Genomslaget blev större än vad Camilla Ahlgren, ja egentligen än vad alla, ens kunnat föreställa sig.

– 188 länder tror jag serien har sålts till. Det genomslaget kommer jag nog aldrig få uppleva igen. Det har varit helt otroligt att jobba med det här teamet.

– Serien kom i rätt tid. Nordic noir-genren var redan igång med bland annat den danska serien Brottet. Sedan dess har nordiskt drama fått ett väldigt uppsving.

Trots att hennes manusarbete avslutats för länge sedan, har hon inte kunnat lämna serien bakom sig. Hon har kollat varje söndag med sin make, som snällt fått vänta och se hur säsongen skulle utveckla sig.

Även reaktioner från vänner och bekanta, med skickade sms med hopp om att få reda på huruvida Saga skulle leva säsongen ut har Camilla Ahlgren fått leva kvar i Bron.

Men alla sagor har ett slut. Både serieproducenter och allmänhet har ställt frågan om varför man lägger ner en succé. Trots det menar Camilla Ahlgren att det är rätt att sluta nu.

– Annars blir det så lätt att man bara repeterar sig, man känner att det ofta räcker med 2-3 säsonger. Det är en styrka att lägga ner när det är fortfarande är bra.

För tillfället arbetar hon med en svensk Netflix-originalserie av Malin Persson Giolitos bok Störst av allt. Hon har ytterligare ett, men än så länge hemligt, serieprojekt på gång. För Camilla Ahlgren personligen har serien betytt mycket, för hennes författande har det inneburit ett genomslag och erkännande.

– Det har varit ett fantastiskt roligt arbete. Men det är klart att det känns vemodigt och lite tomt nu när det är slut, säger hon.

Att jobba mer med Brons upphovsman, Hans Rosenfeldt, står på Att göra-listan.

– Med vad vet vi inte än. Men att det blir, det har vi bestämt, säger Camilla Ahlgren.

Publicerad 19 February 2018 16:05

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag