Delad fjärdeplats för Smedstorps skolas kockar

SMEDSTORP.

Det blev ingen Spanienresa för Smedstorps skolas kockar efter deras medverkan i SM i skolmat. En delad fjärdeplats kändes som en besvikelse men bland eleverna är tävlingen fortfarande en snackis.

I förra veckan stod det klart att "Gladans kockar" som Smedstorps skolas kockar kallade sig under svenska mästerskapet i skolmat, inte gick hela vägen till pallplats. Det var i slutet av januari som laget tävlade med sitt bidrag på hemmaplan inför en noggrann jury. De var en av fem skolkockslag som gått vidare till final och kämpade om medaljplats.

– Den dagen var vi helnöjda med vår insats och kände oss trygga, minns Martin Lundgren, skolkock på Smedstorps skola.

Men vart efter laget såg de andras bidrag förstod de att det skulle bli en jämn match. Det visade sig stämma. Alla fem lagen hade fått mellan 90 till 92 poäng så jurymedlemmarna hade behövt gå igenom varje enskilt poäng för att kunna utse vinnarna. Efter noggrann räkning hade Gladans kockar tyvärr inte marginalerna på sin sida och hamnade istället på en delad fjärdeplats.

– Det är klart att vi blev lite besvikna men det var täta poäng, så vi var ju rätt bra på det ändå. Det var ingen dålig placering.

Den överhängande känslan som kockarna bär med sig verkar ändå vara att det var roligt att vara med och tävla.

– Det var jättekul, ingen av oss hade räknat med att det skulle vara så kul. Vi har fått ett stort stöd från skolan, eleverna och föräldrarna. Det blev mycket större än vi trodde.

Och Martin Lundgren märker att tävlingen gjort ett bestående intryck på eleverna.

– Barnen har ju varit involverade hela vägen, provsmakat och sagt vad de tycker. Det är fortfarande en stor snackis.

Hösten 2019 har de chans att skicka in ett tävlingsbidrag igen. Till dess har Martin Lundgren, Linda Nilsson och Stefan Persson möjlighet att finslipa på detaljerna.

Publicerad 12 February 2018 16:41