Lärarlönelyftet blir permanent

SKURUP.

För några år sedan infördes det statliga bidraget lärarlönelyftet som ger arbetsgivare möjligheten att ge mellan 2 500 kronor till 3 500 kronor i löneökning till legitimerade lärare. Nu har Skurups kommun beslutat att behålla löneförhöjningen – oavsett vad som händer i framtiden.

Av
Magnus Wahlström

Lärarbristen är alltjämt stor i många av landets kommuner, inte minst utanför de större städerna. Skurups kommun utgör inget undantag.

– Vi har märkt av tappet ganska mycket, konstaterar Kristina Andersson som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Skurup.

Kristina Andersson företräder merparten av de cirka 100 legitimerade lärarna i kommunen som samtliga fick sina löner höjda med 2 500 kronor under hösten 2016. Att kommunen nu beslutat att göra förhöjningen permanent välkomnas av henne.

– Vi har yrkat för och lyft frågan om att göra lärarlönelyftet permanent under lång tid. Vi måste försöka behålla våra lärare. Det här är positivt, säger Kristina Andersson.

Barn- och utbildningsutskottets ordförande Maria Ivansson (MP) är även hon nöjd med beslutet.

– I grunden handlar det om att skapa en trygghet för lärarna så att de ser att satsningen består. Vi har en sådan lärarbrist idag, särskilt i vissa ämnen. Därför är långsiktigheten viktig för oss så att vi behåller och lockar till oss lärare, säger Maria Ivansson.

Enligt Kristina Andersson finns det dock en tydlig brasklapp i sammanhanget. Hon betonar att ett permanent lärarlönelyft inte får leda till att löneutvecklingen påverkas negativt i framtiden.

– En god löneutveckling under hela det yrkesverksamma livet är viktig. Det här får inte innebära att lärarnas löneutveckling avstannar eller till och med tar stopp, säger hon.

Det finns mer att göra?

– Oja. Det här är bara ett steg i rätt riktning, avslutar Kristina Andersson.

Publicerad 09 February 2018 16:10