"Creddigt att handla i butik"

SKURUP.

Skurups handel har fått en ny ledare. Jan-Axel Åkerblom tar över ordförandeskapet efter Karolina Silfverberg.

Efter fem år vid rodret valde Karolina Silfverberg att avgå som ordförande för Skurups handels styrelse. Hennes efterträdare blev en nygammal förmåga. Jan-Axel Åkerblom ledde nämligen föreningen under ett par år kring milleniumskiftet. Han hade varit borta från styrelsen ett tag när valet till ordförandeskapet än en gång föll på honom.

Ny inom handeln är han dock inte. Sedan 1995 har han drivit butiken Porla kusin ("För köket" förstår den som kan sin skånsk-franska...) på Kyrkogatan i Skurup.

– Innan dess stod jag i en järnaffär i Veberöd i sju år, innan jag kände att jag ville starta någonting eget. Jag är väl en av dem som varit med längst snart, säger Jan-Axel Åkerblom och fortsätter:

– Jag har alltid tyckt att det är kul med människor, det var därför jag började inom handeln.

Utmaningarna är som bekant många för en handelsförening på en liten ort. Vad gör Jan-Axel Åkerblom för att handeln ska blomstra?

– Man måste få folk att förstå att de ska handla i Skurup, att det de behöver finns här och att det sparar tid. Man behöver inte sig iväg till de stora köpcentrumen, men det där är ju inget nytt, säger han.

I övrigt tror Jan-Axel Åkerblom att det har börjat bli lite "creddigt" att handla i butik.

– Det är lite svennebanan att stå i kön på Ica för att hämta ut paket, det tror jag. Jag tycker mig se att allt fler yngre personer hittar tillbaka till de fysiska butikerna. Man vill värna om det som finns. Därför tror jag att vi inom handeln helt enkelt ska fortsätta som vi gör. Tänker man på alla möjliga uppförsbackar så är det bara att lägga ner.

Handelsplatsen vid E65, komplement eller konkurrent till centrumhandeln?

– Komplement. Det är bra med handelsplatsen eftersom den ger Skurup en bättre mix av butiker. Det gör att man stannar här och handlar. Ju mer man kan ordna på hemmaplan, desto bättre, menar Jan-Axel Åkerblom.

Skurups handel har ett femtiotal medlemmar för närvarande. Och där finns plats för fler, konstaterar Jan-Axel Åkerblom.

– För att vara en liten kommun så har Skurup många butiker. De flesta av våra medlemmar finns i centrala Skurup, men vi har även någon utanför. Jag tror att vi kan bli bättre på att synas, till exempel genom mer handelsinriktade evenemang.

Jan-Axel Åkerbloms första prövning som nygammal föreningsordförande blir alla hjärtans dag, då centrala Skurup i vanlig ordning svämmar över av hjärtformade heliumballonger.

– Vi börjar blåsa klockan fyra på morgonen. Har du inget annat för dig så är du välkommen då, skojar Jan-Axel Åkerblom.

Fakta

Namn: Jan-Axel Åkerblom.

Ålder: 49 år.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Sjöbo.

Gör: Butiksägare.

Det här visste du inte om Jan-Axel: "Jag kan vända ett mariekex i munnen".

Publicerad 09 February 2018 09:04