Grillrök och kött väcker frågor

BRÖSARP.

Övervägande nyfiket och positivt att grill-EM kommer till festivalen. Men viss oro vädras när åhörarna grillar Ulf Rosvall på nysatsningen.

Även om den samlade åhörarskaran på informationsträffen på Brösarps konsthall verkar positiva inför årets satsning med grill-tävlingar så uttrycks det viss oro över hur luftkvaliteten kommer att bli på festivalen. De tävlande omgärdar festivalområdet och lagens grillar kommer att vara igång praktiskt taget dygnet runt. På Skånes Matfestivals egen hemsida skriver de själva "Tänk er att röken kommer att ligga tjock och doften av nygrillat kommer att vara oliderlig. Detta vill ni väll inte missa?".

Men Ulf Rosvall, från företaget Taste Event som i år är med och arrangerar festivalen, tycker inte att de potentiella utställare som kommit till Brösarps konsthall ska oroa sig.

– Det kommer att lukta barbeque, säger han.

Isabel Brummer, matbloggare och matfotograf med det egna företaget Tastecelebration, deltog i förra årets festival genom att hålla i två olika workshops, den ena om kikärtor den andra om matbilder med mobilkamera. I år blir det inga workshops under festivalen och hon funderar på i vilken form hon ska delta. I sitt arbete har hon valt att helt fokusera på vegetarisk mat och när hon den 30 mars öppnar eget kafé och restaurang, Tastecelebration residence, utanför Christinehof blir även det med fokus grön mat.

Hon tycker att grilltävlingarna ger festivalen ett omodernt fokus på kött.

– Det är fantastiskt att de har fått grill-EM till lilla Brösarp. Men matfestivalen handlar inte bara om grillning och pratar man bara om kött så tror jag att man riskerar att tappa en stor publik och målgrupp.

Hon flyttade själv nyligen hem efter 15 år i Holland och blev positivt överraskad av allt som hänt i Sverige när det gäller att äta mer vegetariskt och hållbart.

Ulf Rosvall medger att grilltävlingarna är köttfokuserade även om de tävlande lagen förutom kött, fisk och fågel också måste tävla med en vegetarisk anrättning.

– Det är mycket kött och mycket fågel. Det är det man lägger på grillen, säger Ulf Rosvall.

– Är inte det lite otidsenligt, svarar Isabel Brummer.

Matfestivalen är fortfarande i planeringsstadiet. Och Isabel Brummer är noga med att inte ta ut något i förskott. Än finns det god tid att fylla festivalen med mycket olika innehåll.

– Matfestivalen skulle kunna vara en bra chans att visa på alternativen. Det handlar mycket om hur man väljer att kommunicera, säger Isabel Brummer.

Läs mer: Grill-EM avgörs på Skånes Matfestival

Publicerad 07 February 2018 15:17