Grill-EM avgörs på Skånes Matfestival

BRÖSARP.

Planeringen inför femte upplagan av Matfestivalen i Brösarp är igång. En av nyheterna är att EM i grillning kommer att avgöras under festivalen, något som arrangörerna hoppas ska locka tusentals nya besökare.

Årets upplaga av festivalen går av stapeln den 8–10 juni. Förra året samlade Skånes Matfestival 75 utställare och cirka 5 000 besökare. I år hoppas man på 8 000 besökare och fler utställare. Fokus ligger fortfarande på det lokala, med råvaror och produkter från hela Skåne.

I år utökas festivalen med både nationella och internationella grilltävlingar och festivalområdet växer. Något som fått Gästgifvare Anders Cederberg och övriga arrangörer att detta år plocka in arrangörshjälp utifrån. Under en välbesökt informationsträff på Brösarps konsthall presenterar Ulf Rosvall, från Taste Events, årets satsningar.

– I år kommer det att bli ännu fler utställare och ännu fler besökare, säger Ulf Rosvall och fortsätter:

– Grill-EM kommer att locka många besökare som kanske inte har varit på Österlen. Vi har en möjlighet att nå ut med de produkter vi har.

Efter tre SM-kval under våren i Stockholm, Göteborg och Malmö avgörs både grill-SM och grill-EM i Brösarp. Varje lag består av sju personer, tio svenska lag och 50 internationella lag kommer att komma för att tävla under EM, som tidigare anordnades på Liseberg i Göteborg. Fem tallrikar ska serveras under både lördagen och söndagen till de 50 certifierade domarna som ska avgöra tävlingen.

– Många av lagen kommer att bestå av privatpersoner som gör detta som en nördig hobby och en kul grej, säger Ulf Rosvall.

Men redan under festivalens första dag tänds grillarna. Då är det publiken som avgör vem som vinner och lagen får varsin likadan korg med råvaror att utgå ifrån.

Vilka lokala råvaror som ska ligga i tävlingskorgen under fredagens tävlingar är fortfarande inte spikat. Där hoppas Ulf Rosvall på att få in många lokala intressenter. Enda kravet är att det som finns i korgen också ska finnas representerat av en utställare på festivalen.

Anders Cederberg, gästgifvare på Brösarps Gästgifveri, hälsade potentiella utställare och övriga arrangörer välkomna på dagens informationsträff om Skånes Matfestival.

Anders Cederberg, gästgifvare på Brösarps Gästgifveri, hälsade potentiella utställare och övriga arrangörer välkomna på dagens informationsträff om Skånes Matfestival. Foto: Anna Fröjd

Lär mer: Grillrök och kött väcker frågor

Publicerad 06 February 2018 15:41