Krajnc redo att fajtas för Soffta

TOMELILLA.

Armand Krajnc tar över som samordnare på fritidsgården Soffta. Nu vill han skapa ett mysigt ställa där fler känner sig välkomna. "Det ska vara kärlek vid första ögonkastet".

Armand Krajnc är en man med mycket energi. Han är bokstavligt talat van att slåss för det han tror på. Den tidigare proffsboxaren och världsmästaren har utvecklat flera tränings- och kampsportscentran, blivit känd för många genom folkliga tävlingsprogram som "Fångarna på fortet" och "Mästarnas mästare", som han vann 2010 och åter syns i under våren. Nu efterträder Ken Håkansson som samordnare på fritidsgården Soffta.

– Jag ser så mycket möjligheter här, det är en fantastisk lokal.

I soffan på Soffta fritidsgård har han svårt att sitta still. Han vill visa allt. Lokalernas potential, var det ska spacklas och målas, flyttas om och bytas ut. Han lyckas få igång musik som pumpar ur de nya högtalarna i taket.

– Här ska det vara fart och fläng, kul ska det vara. Ska jag sätta på Lasse Stefanz?, säger han och skrattar.

Han har redan varit två vändor på tippen med trasiga möbler.

– Det ska kännas som ett kafé, som Espresso house. Med enkla medel kan vi göra det mycket mysigare och ser ungdomarna att vi gör en bra plats då vill de komma hit. Trivs du på ett ställe tar du hand om det, det ska vara kärlek vid första ögonkastet.

"Det har varit en del turbulens bland ungdomarna"

På Soffta ska det finnas många olika aktiviteter och en utmaningen är att bygga en plats där alla känner sig välkommna.

På Soffta ska det finnas många olika aktiviteter och en utmaningen är att bygga en plats där alla känner sig välkommna. Foto: Anna Fröjd

Soffta fritidsgård har haft problem med skadegörelse både utvändigt och invändigt. På kvällar och helger står ungdomar utanför och röker och det är en utmaning att skapa en plats där alla får plats. I dag finns det motsättningar mellan ungdomarna som Armand Krajnc vill komma till bukt med.

– Det har varit en del turbulens bland ungdomarna och det är viktigt att jobba med trygghet. Jag har inte kommit hit för att bli någon polis men jag är bra på att känna av läget, vilka som behöver extra stöd. Vi ska bygga upp ett community här, vi ska bygga trygghet och gemenskap i den kommun där ungdomarna bor.

Han är uppvuxen i Landskrona och beskriver sig själv då som en lugn och blyg person. När han var 15 år arbetade hans pappa dubbla skift för att han själv skulle kunna träna trippla skift. Han cyklade mellan fotbollsträningen, till karaten och vidare till taekwondon.

Armand Krajnc har fortfarande många bollar i luften. Parallellt med heltidstjänsten som samordnare är han kvar som sportchef för Ystads sportklubb som han återupplivade 2008 och har drivit sedan dess. Dessutom är han i slutskedet av att lansera sin första bok "Twelve rounds", en kombinerad självbiografi och träningsbok som kommer ut på Lava förlag i mars samt en träningsapp.

"Alla ska vilja komma hit. De lugnaste tjejerna och de lugnaste pågarna också. Alla ska ses och höras"

Han har rest runt stora delar av världen men som trebarnsförälder vet han vikten av att ungdomarna har något att göra på hemmaplan. Även om besöksantalet steg på Soffta förra året och fritidsgården mätte 7 600 besökare under 2017 så önskar Armand Krajnc nå ut till fler.

– Alla ska vilja komma hit. De lugnaste tjejerna och de lugnaste pågarna också. Alla ska ses och höras.

Publicerad 05 February 2018 16:18