Alm (S) positiv till storkommun

SKURUP.

I en ny kommunsammanslagning skulle Skurup, Ystad och Sjöbo kommuner kunna bli en stor kommun. Nu föreslås Skånes 33 kommuner bli 15.

Av
Emma Brännman

Julia Pileby

Fredrik Magnusson

Skulle du vilja bo i den nya storkommunen "Ystaborup"? Eller kanske "Sjystrup"? Förslaget att slå samman kommunerna bygger på en enkät bland kommunföreträdare, där 65 procent av de sydsvenska kommunstyrelseordförandena och 82 procent av kommuncheferna förespråkar färre och större kommuner. Bakom enkäten och förslaget står tankesmedjan Intelligence Watch som vill göra dagens 33 skånska kommuner till 15 storkommuner.

Kommunstyrelsens ordförande i Skurup, Magnus Alm (S), är positiv till en kommunsammanslagning.

– I grund och botten finns det stora fördelar med en sammanslagning. Man skulle kunna frigöra resurser och satsa mer på välfärd, kultur och föreningsliv och så vidare, säger han.

Exakt hur det skulle gå till kan han inte svara på i nuläget.

– Men det är viktigt att inte tappa den lokala förankringen, den måste säkras upp. Det kan till exempel göras genom att ha lokala råd. Det är alltid en risk att centralisera, säger Magnus Alm.

Han vill inte kommentera en eventuell sammanslagning med just Ystad och Sjöbo, eller vilka andra kommuner som skulle vara bra för Skurup att gå ihop med.

– Det har jag ingen uppfattning om. Vi samarbetar ju med kommunerna österut inom många områden i dag, säger Magnus Alm.

Partikollegan Kent Mårtensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ystad, tycker inte att en kommunsammanslagning är nödvändig.

– Jag vet inte vad jag säga om det, det är inte en jätteaktuell fråga. Det fanns en diskussion för åtta-tio år sedan. Men det var många som var rätt skeptiska. Det skulle nog krävas att staten kommer med möjligheter att hitta pengar för att en sådan sammanslagning skulle bli intressant. Det här blir inte en fråga som kommer uppmärksammas mycket, det tror jag inte, säger Kent Mårtensson.

Sjöbos kommunstyrelseordförande är inte heller särskilt intresserad av en sammanslagning.

– Tittar du på invånarna i Sjöbo så har de mer daglig kontakt med kommunerna som ligger västerut, som Lund och Malmö, säger han.

Publicerad 02 February 2018 14:39

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag