Ökning av nystartade företag

Ystad.

Nyföretagandet i Sverige minskade under förra året. Men Ystad går mot trenden. Här startades det 27 fler företag än året innan.

Av
Julia Pileby

Det är Bolagsverkets statistik som visar att nyföretagandet i landet minskade under 2017. Men för Ystads del var intresset för att starta nya företag större.

Under förra året startades 214 företag, vilket kan jämnföras med 187 under 2016.

– Ystad har ett positivt företagsklimat med flera aktiva företagsnätverk. Här finns en branschbredd, vi har en levande stadskärna och en bra geografisk placering. Det är några av anledningarna till att företag väljer att etablera sig i Ystads kommun, säger Angelica Erlandsson, näringslivssamordnare på Marknads- och näringslivsenheten i Ystads kommun, i ett pressmeddelande.

En anledning till att nyföretagandet är starkt i kommunen tros vara funktionen "Företagslots". Det är en service som förenklar och samordnar företags kontakter med Ystads kommun och olika nätverk. Företagslotsen kan också svara direkt på enklare frågor rörande företagandet.

Företagslotsen finns i Gamla Rådhuset på Stortorget. Dit är både befintliga och blivande företagare välkomna för rådgivning.

I Ystad finns även Nyföretagarcentrum. Där har man under 2017 rådgivit 128 olika affärsidéer, varav 45 procent har förverkligats i form av företag.

– Ystad är ett starkt varumärke. Det är den lilla staden med de stora möjligheterna. Att företagandet ökar är glädjande – antal aktiebolag ökade exempelvis med 135 under 2017, vilket i sin tur genererar i nya arbetstillfällen. Vi kan med glädje säga till våra ungdomar att framtidens yrke finns här, säger Angelica Erlandsson.

Publicerad 23 January 2018 10:03

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag