Fullt fokus på fysik för Jakob

SKURUP.

Förmodligen är det vinnarskallen som har gjort att blott 25-årige Jakob Svensson hunnit med så mycket. Träningen har alltid stått i fokus, men efter en elitlöpsatsning som fick ett abrupt slut är det egna företaget som gäller.

Fotboll och friidrott var två ledord när Jakob Svensson växte upp. Inom fotbollen spelade han som bäst i division 4 med Tomelilla IF. Så småningom valde han dock att gå in hehjärtat för friidrotten och gjorde en elitsatsning på löpning.

– Eftersom jag är väldigt tävlingsinriktad blev jag tvungen att satsa på en grej, för att bli så bra som möjligt, berättar Jacob Svensson.

Det började med att han under sista året på gymnasiet gjorde ett projektarbete som gick ut på att han skulle bli snabbare som fotbollsspelare. Han åkte till Spanien för att löpträna och insåg snart att han fastnat för själv löpningen.

– Jag flyttade till Malmö och började träna ordentligt. Jag la all tid på löpningen. För tre-fyra år sedan åkte jag till Los Angeles och tränade vid UCLA. Där levde man loppan och behövde knappt värma upp på grund av klimatet. När jag kom hem till Sverige skulle jag testa inför SM i stafett, och drog sönder baksidan på vänster ben, berättar han.

En vanlig skada för löpare, som brukar repa sig. Men för Jacob Svensson innebar det slutet för löparsatsningen.

– Det var förstås svårt då. Men det bästa jag kunde göra var att bara släppa det och försöka tänka på annat. Det var som det var.

I stället riktade Jakob Svensson fokus på jobbet som personlig tränare och hur han kunde utvecklas där. Genom kollegor fick han upp ögonen för athletic fitness, som handlar om att bygga muskler, visa upp sig och utföra moment inom styrka, uthållighet och fysik. Det innebar även en 14 veckor lång diet.

– Jag ville testa om jag klarade det, se om det var någonting för mig och lära mig mer om kroppen och vad jag kunde göra med den. Jag gick ner till att ha fyra procents kroppsfett. Under dieten var jag väldigt sur och var tvungen att käbbla emot hela tiden. Det var jobbigt, men en väldig resa där jag lärde känna min kropp.

Jag fick en stor kunskap

I samma veva blev han pappa, dessutom. En utmanande period i livet, men helt klart värt allt slit.

– Jag fick en stor kunskap med mig, men athletic fitness var inte för mig. Under tävlingen ville jag bara ge upp, och om jag med min vinnarskalle känner så så är det verkligen inget att satsa på, säger Jakob Svensson.

För ett år sedan startade han det egna förtaget inom personlig träning och massage. Planen var att kunna stå på egna ben inom tre år, men det gick fortare och bättre än väntat och nu jobbar han heltid med J.S massage och hälsa. Han anser att kombinationen träning och massage är viktig, både för dem han möter och för honom själv.

– PT-branschen är ganska osäker. Kunder flyttar, börjar med annat eller blir sjuka. Jag ville komplettera med massagen dels för att säkra min inkomst, dels för att jag vet hur viktig massagen är.

Under sin idrottskarriär ådrog han sig flera skador.

– Massagen har alltid varit ett viktigt komplement i mitt eget idrottande, för återhämtning. Jag har haft det mesta själv, så jag vet oftast vad problemet är när någon har ont någonstans, säger Jakob Svensson.

Fakta

Namn: Jacob Svensson.

Ålder: 25.

Familj: Sambo och dotter.

Gör: Massör och personlig tränare.

Det här visste du inte om Jacob: "Jag är från Plågan, utanför Tomelilla. Det är därför jag är så hårdhänt".

Publicerad 17 January 2018 10:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag