Backar och lera lockar rekordmånga löpare

TOMELILLA. Den 10 februari går tredje upplagan av Winter Cross Run av stapeln på Svampabanan utanför Tomelilla. Med nytt deltagarrekord i löparbanan hoppas arrangören Gael Joly även på publikrekord.

Motorcrossbanan utanför Tomelilla slingrar sig som en lerig orm över kullar och runt vattensamlingar. I vanliga fall är det kraftiga bilmotorer som får bilar att flyga upp för de branta backarna men lördag den 10 januari är det lårstyrka, kondition och väldigt mycket vilja som kommer att ta de drygt 350 löparna runt Svampabanan.

–Det är kallt, tufft och mycket lera. För de som springer kan det vara svinsvårt, säger Gael Joly, arrangör.

Runt hela Europa är vintern högsäsong för så kallade cross country race, löptävlingar utomhus i terräng. Men i Sverige är det skidsport som dominerar. Gael Joly ville erbjuda ett löpalternativ den här tiden på året och det har varit efterfrågat. Sedan starten för tre år sedan har antalet deltagare ökat varje år och i år finns långväga löpare från många delar av Sverige och Danmark.

– Det lockar alla typer av löpare och vi har anmälda elitlöpare från alla grenar inom löpning.

Orienterare, trail runners eller löpare som springer på naturstigar, marathonlöpare och hinderbanelöpare. Alla lockas av utmaningen på Svampabanan och Winter Cross Run.

– Det här är en helt annan typ av löpning. Det går inte att hålla samma hastighet hela tiden utan du får springa mer på känsla.

Nytt för i år är att de två olika loppen har olika starttider. Det första loppet är ett varv runt banan och mäter 4 kilometer. Detta startar klockan 11.30. Det andra loppet är två varv och mäter 7,6 kilometer. Det loppet startar 12.30. Det går att tävla både individuellt och i lag. Och de löpare som anmäler sig till båda starterna är även med och tävlar i "Dödskallen" där den som sammanräknat presterat bäst i de båda loppen vinner.

"Det är kallt, tufft och mycket lera".

Framförallt kommer det att vara konditionskrävande, berättar Gael Joly, som först funderade på att ha en slogan om att det var tufft för lungorna men var orolig att det skulle missförstås när det hålls på en arena för motorsport.

– Vi vet inte hur underlaget kommer att vara, det kan vara fruset och lättlöpt eller lerigt. Oavsett kommer det att vara tufft för hjärtat och man får vara väl uppvärmd.

Gael Joly hoppas att många vill komma och heja på de som vågar ge sig ut på banan. Med gratis inträde för publik, varm dryck och musik vill han skapa en löpfest mitt i vintern.

– Det är häftigt att titta på och det är unikt med en bana där du som publik kan se hela loppet.

Som föregående år erbjuds det After Run på bed and breakfast Tryde 1303 med eftersnack, soppa och buffé.

Publicerad 16 January 2018 10:36

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag