Grannarna räddade Carin när hon föll

"Hade de inte kommit hade jag kanske inte överlevt"

SJÖBO. Carin Åkesson väcktes en natt av sin hund. När hon släppt ut hunden trillade hon och föll svårt. Hon blev liggande på golvet med svåra smärtor men lyckades göra sig hörd. Grannarna Maggan Malgorzata Pisowacke och Robert Osowski hörde Carins skrik och kunde hjälpa henne.

Av
Fredrik Magnusson

Det var den 11 december som olyckan inträffade.

– Jag minns att klockan var runt fyra på morgonen när hunden väckte mig. Han är gammal och jag såg att det fanns lite att städa upp efter honom när jag släppt ut honom. Jag kom ut i hallen och kände en smärtstöt. Benen vek sig och jag föll i golvet, berättar Carin.

– Jag minns inte så mycket, jag var medvetslös en hel del. Jag kom ihåg att jag visste att sopgubbarna skulle komma den dagen men de kunde säkert inte höra mig. Jag visste också att grannen snett över brukar ge sig av tidigt. Jag måste haft något inbyggt alarm i kroppen som gjorde att jag kunde skrika och bli hörd.

Grannen Robert, snett över gatan, stod ute med en kopp kaffe vid halv sex på morgonen när han hörde något som inte tillhör vanligheterna i kvarteret.

– Jag gick in och hämtade Maggan och frågade vad hon hörde, säger Robert.

– Det gick inte att ta fel på att det var ett skrik, någon behövde hjälp, säger Maggan som tillsammans med Robert kunde ta sig in till Carin genom att slå sönder en ruta och ringa efter hjälp.

Tack vare Robert och Maggans insats kunde ambulans och barnbarn komma och Carin fick åka till ortopeden för operation. Lårbenshalsen var bruten och hon hade en kotfraktur.

– Hade de inte kommit hade jag kanske inte överlevt, säger Carin, som är väldigt tacksam för sina grannars hjälp.

– Det är inte alla som gör en sådan här insats.

Carin är hemma igen men är inte helt återställd, såret har blivit infekterat. Barnbarnet Tommie har flyttat in för att hjälpa till och andra barnbarnet Rebecca finns ett par kvarter bort.

– Jag är också så tacksam för HUR-teamet i Sjöbo. De var på plats när jag kom från sjukhuset och hjälper och peppar mig. De förtjänar en stor ros, de är helt outstanding.

Carin tackade sina grannar för hjälpen överlämnade en korg med vin och delikatesser.

Publicerad 12 January 2018 00:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag