Uppfriskande nyårsdopp för hela familjen

"Det var inte så kallt"

YSTAD. Isande vindar på upp till 20 sekundmeter var inget som avskräckte från årets nyårsdopp i Ystad. Bland flera modiga badare fanns familjen Honic – som vinterbadade för första gången i livet.

– Det var inte så kallt, sex grader i luften och fem grader i vattnet. Men vinden var skrämmande. Vi kunde knappt gå på bryggan när vi var vid Ystads Kallbadhus. Vi trodde inte att barnen skulle klara det och vi var inte säkra för vår egen del, säger Senad Honic.

Han beskriver nyårsdoppet som att vinna över sig själv. Dessutom är det bra för hälsan. Vetskapen om att det en badtunna med varmt vatten väntar efter doppet i havet har också en viss lugnande effekt.

Familjen kommer ursprungligen från Bosnien och badar gärna i Adriatiska havet på sommaren. Då brukar temperaturen ligga runt 30 grader i luften och cirka 25 grader i havet. Att de en dag skulle bada i Sverige mitt under vintern var inget familjen hade kunnat föreställa sig.

– Men nu är vi säkra på att nyårsdoppet kommer att bli en tradition för vår familj. Vi rekommenderar alla att våga prova, säger Senad.

Foto: Senad Honic

Publicerad 09 January 2018 11:15

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag