Cecilia Sjöstrand inleder gärna det nya året med avkoppling.

Cecilia Sjöstrand inleder gärna det nya året med avkoppling. Foto: Emma Brännman

Nytt år – nya möjligheter att koppla av

SKURUP.

Nytt år betyder nya möjligheter att varva ner. Yoga kan vara ett sätt att koppla av, men deppa inte ihop om du inte hittar din yogiska sida på första försöket.

När Cecilia Sjöstrand provade yoga för första gången 2003 blev hon faktiskt inte överdrivet imponerad.

– Jag tyckte det kändes långsamt och trist, jag förstod inte vad jag skulla ligga där på mattan för, berättar hon.

Cecilia Sjöstrand har spelat Rugby i 30 år och med det byggt upp en muskulös och hård kropp. Men ungefär tio år efter det där inledande yogapasset så provade hon på det igen, och kände plötsligt helt annorlunda på den där mattan. Det gick så långt att Cecilia Sjöstrand till slut blev yogainstruktör.

– Jag fann en utmaning i att släppa tankarna på allt annat. Eftersom jag älskar att utmana mig själv så fastnade jag, säger hon.

För närvarande leder hon yogapass på Hälsopunkten i Skurup på tisdagar och torsdagar. På tisdagar är det nybörjarnivå som gäller och på torsdagar är det mer fysiskt. Yoga är förstås ingen tävling. Den som yogar gör det för sin egen skull, utifrån sina egna förmågor.

– Det är fortfarande en utmaning för mig att släppa vardagen. Och jag tror att det blir en ännu större utmaning för oss alla i framtiden, med all stress som råder. Pauserna är lika viktiga som övningarna vi gör för att stärka oss fysiskt, menar Cecilia Sjöstrand.

Och det är sinnesron som följer ett yogapass som är det bästa, tycker hon.

– Att följa sin andning låter jätteknasigt. Jag fattade inte alls vad det betydde i början. Men sedan upptäckte jag vad det gjorde med spänningarna i min kropp att kunna djupandas.

"Alla kan yoga. Alla kan ju, mer eller mindre, ligga på golvet"

Det var som att hitta hålrum i kroppen som hon inte visste att hon hade, när de djupa andetagen borrade sig ner i bålen. Som en bonus kommer sådant som spänstigare kropp och bättre balans – både fysikt och psykist.

– Yoga är bra efter julstressen. Det tycker jag att man kan ge sig själv någon gång varje vecka. Jag tror att alla kan yoga. Alla kan ju, mer eller mindre, ligga på golvet. Kom till mig så ska jag bevisa det. Jag var inte vig när jag började, kunde inte sitta på huk och få ner hälarna i golvet till exempel, säger Cecilia Sjöstrand.

Och det behöver man inte kunna heller. Det är tekniken som är det viktigaste.

– Så länge du gör rätt så kvittar det hur djupt du går i övningarna, säger Cecilia Sjöstrand.

Cecilia Sjöstrand är yogainstruktör på Hälsopunkten i Skurup.

Cecilia Sjöstrand är yogainstruktör på Hälsopunkten i Skurup. Foto: Emma Brännman

Publicerad 09 January 2018 06:00