Jimmy Touré med dansarna Aisha Camara och Safi Bangoura från gruppen Africaine Noire, inresta från Conakry, Guinea.

Jimmy Touré med dansarna Aisha Camara och Safi Bangoura från gruppen Africaine Noire, inresta från Conakry, Guinea.

Afrikansk afton i Hammenhög

HAMMENHÖG.

Dans och mat från Guinea intar Vallby kulturhus för en kväll i januari.

Januari i Simrishamn är en mörk, grå och kall månad. Men Jimmy Touré gör vad han kan för att värma upp Österlen. Den 27 januari har han bjudit in dansgruppen Africaine Noire, två dansare från västafrikanska republiken Guinea, att uppträda på Vallby kulturhus i Hammenhög.

– Jag vill att vår by ska leva även på vintern. Genom musik, dans och sagor försöker jag visa de positiva sidorna av Afrika och framförallt mitt land Guinea, säger Jimmy Touré.

I 37 år har han bott i Simrishamn och flera har säkert stött på hans arrangemang och passion för musik och dans tidigare. Nu är det alltså Hammenhögs tur att få en liten resa på hemmaplan.

– Dans är ett ämne som samlar alla, ett internationellt språk. Man behöver inte kunna varandras språk utan dans handlar om att härma, säger Jimmy Touré, som själv är dansare.

Den 27 januari får han dock ta ett steg tillbaka och istället hålla i taktpinnen. Hans fem man starka band står för musiken och dessutom är han i fullfärd med att bestämma menyn för kvällen. Den som vill kan nämligen ta tillfället i akt att smaka på hans hemlagade mat.

– Det kommer att bli någon afrikansk gryta. En vegetarisk men jag har inte bestämt än vilket kött jag ska använda i den andra.

Att Africaine Noire är inresta till Simrishamn kommer även att mynna ut i en workshop öppen för alla där den danssugna får testa på ett par olika dansstilar med rötter i Afrika.

– Zumba är från Afrika och många andra danser har sina rötter där.

– Vi vill göra folk glada och det tröttnar jag aldrig på, säger Jimmy Touré.

Den 27 januari klockan 18 på Vallby kulturhus, Hammenhög. 150 kronor i inträde och middag serveras för 60 kronor.

Publicerad 09 January 2018 10:44