Foto: Mostphotos.com

1,4 miljoner snusprillor spolas ner

Ystad.

Ystadsborna gör sig av med stora mängder farligt avfall i soporna varje år. Bland annat spolas 1,4 miljoner snusprillor ner i toaletten, där de inte ska slängas. Detta visar den senaste "plockanalysen" som gjorts i kommunen.

Av
Julia Pileby

Den senaste plockanalysen, som gjordes av Avfallsenheten på kommunen visade att Ystadsborna gör sig av med mängder av farligt avfall, både i toaletten och i soporna.

Enligt miljöstrategen Emma Nilsson, på Avfallsenheten, kan det bland annat bero på okunskap.

– Många vet kanske inte att snus inte ska spolas ner i toaletten. En analys visar att Ystadborna spolade ner cirka 1,4 miljoner snusprillor i avloppet under 2016. Där ska de inte vara, säger hon i ett pressmeddelande.

Snus är det som är vanligast förekommande när det kommer till den så kallade "fulspolningen". Men andra saker som också, felaktigt, spolas ner är tops, tvättlappar och tamponger.

"Under 2016

spolade

Ystadborna ner 6 ton skräp i toaletten"

– Under 2016 spolade Ystadborna ner 6 ton skräp i toaletten, sådant som skulle ha hamnat i restavfallspåsen. Skräpet, förutom att det förorenar och skapar risk för så kallade microplaster i havet, så fastnar det i reningsverkets filter som måste rengöras, säger Emma Nilsson.

För Ystads del är det inte jättemycket farligt avfall i varje soppåse. Men, enligt Emma Nilsson, blir det ändå mycket totalt sett.

– Vi har väldigt lite farligt avfall i den vanliga soppåsen med restavfall i Ystad kommun, enligt den analys vi gjorde 2016. Men det blir mycket om man lägger ihop det – hela 2,9 ton på ett år, säger Emma Nilsson.

Publicerad 02 January 2018 11:01