Lövestadsbornas önskemål blir verklighet

LÖVESTAD. För drygt två år sedan fick invånarna i Lövestad komma med önskemål om hur marknadsplatsen skulle förändras. Nu blir de verklighet.

Av
Fredrik Magnusson

Det var Lövestadsbygdens byalag som samlade in invånarnas önskemål och sammanställde dem. Förslagen lämnades över till kommunen.

– Nästan allt vi ville ha är med. Det är en julklapp till hela byn, säger Pia Åhman som är ordförande i byalaget.

Marknadsplatsen, som ligger mitt i Lövestad, används till marknader två gånger om året. Övriga dagar är det en stor gräsplätt med en lekplats och en sliten grillplats.

– Det var när vi började diskutera grillplatsen och lekplatsen som alla tankar och funderingar kom, berättar Marita Melos från byalaget.

– Alla bidrog med sina erfarenheter och tankar.

I planerna, som i dagarna har fått 809 000 kronor från Boverket, finns det med flera nya planteringar, nya gångstråk, en sandlåda, en ny grillplats, multisportarena, skateramp, boulebana och permanenta marknadsstånd. Projektet drar igång i början av nästa år.

– Tanken är att det ska ta två år att genomföra istället för tre som var tanken från början, säger Pia Åhman.

Byalaget arrangerar marknad två gånger om året, i april och i september, och några har oroat sig för att en ombyggnad av platsen kan göra marknaden mindre.

– Det är inte trångt i Lövestad, vi får plats med våra drygt 90 knallar, säger Pia.

– Vi får tänka om i planeringen men detta kommer bli så bra, säger Marita.

Med de nya planerna har redan nya idéer fötts.

– Har vi en boulebana så kan vi spola is på den om det blir tillräckligt kallt. Det kunde bli så mysigt, säger Marita.

Allt det nya som ska byggas ska tillgänglighetsanpassas, det ska byalaget se till. Dialogen med kommunen har varit bra under hela vägen.

– De har sagt att de ska tänka på marknaderna under bygget, säger Pia Åhman.

Bidraget från Boverket motsvarar ungefär hälften av den beräknade kostnaden för projektet. För att pengarna från Boverket ska användas måste arbetet vara klart till den sista oktober 2019.

Publicerad 15 December 2017 10:36